null Beeld

Dit zegt je slaappatroon over je persoonlijkheid

Wist je dat de manier waarop je slaapt iets zegt over je persoonlijkheid? Slaapexpert Michael Breus legt aan de hand van dieren uit welk slaaptype jij bent en hoe je het meeste uit je dag kan halen. 

Erandi Godinez

1. Je bent een leeuw

Word jij ook altijd wakker met het gevoel dat je de hele wereld aankan? En is de ochtend hét moment van de dag waarop jij helemaal tot leven komt? Dan ben jij een echte leeuw. Leeuwen staan er om bekend dat ze prestatiegericht en veeleisend zijn.

Aan het begin van de dag:

Begin al tijdens het ontbijt met het uitvoeren van belangrijke zaken. In de ochtend ben jij namelijk het meest op dreef. Leeuwen zijn van nature echte leiders en de ochtend is dan ook het perfecte moment om met andere leiders te overleggen, aldus Breus. Omdat je tot de middag het meest gefocust bent, is het verstandig om in de ochtend de zwaarste taken uitvoert, zoals het oplossen van ingewikkelde problemen en het voeren van gevoelige gesprekken.

Later op de dag:

Probeer tussen 6 en 7 te bewegen, adviseert Breus. De endorfines die tijdens het sporten vrijkomen geven je een energieboost voor in de avond (normaal gesproken begint de vermoeidheid rond 9 uur al bij je toe te slaan).

2. Je bent een wolf

Ben in de avond op je best? En kun je je niet voorstellen om voor 12 uur al naar bed te gaan? Dan ben jij waarschijnlijk een creatief type: een echte wolf.

Aan het begin van de dag:

Melatonine, het slaaphormoon, is in de ochtend het hoogst bij jou. De kans is dan ook groot dat je uit een diepe REM-slaap ontwaakt als je wekker gaat. ''Zet een tweede wekker zo’n 20 minuten nadat de eerste is af gegaan,'' zegt Breus. De kans is groot dat je dan wakker wordt met een briljant idee. Probeer in de ochtend het meeste werk te tackelen en probeer je lunch tot 1 uur uit te stellen. Ga voor een lichte lunch zodat je in de middag alert blijft.

Later op de dag:

Rond een uur of 2 ben je klaar voor wat zwaardere taken en om 4 uur bereik je een echte piek. Dit is dan ook dé perfecte tijd voor het geven van een presentatie

3. Je bent een beer:

Beren hebben veel behoefte aan slaap: ze hebben minstens 7 tot 8 uur slaap nodig om de volgende dag uitgerust wakker te worden. Ongeveer de helft van de mensen valt onder deze categorie.

Aan het begin van de dag:

Tussen 10 en 12 uur ben jij het productiefst. Laat je in de ochtend dus niet afleiden en focus je op de lastigste taken. Probeer voor het lunchen nog een stukje te wandelen om je metabolisme een boost te geven. Hierdoor heb je later minder last van je gebruikelijke middagdip.

Later op de dag:

Vanaf een uurtje of 3 ben je vaak wat minder gefocust. Je hebt echter nog wel genoeg serotonine in je lichaam waardoor dit een perfect moment is om je te focussen op andere mensen: pleeg wat telefoontjes, verstuur wat mails of plan een meeting in.

4. Je bent een dolfijn

Heb jij last van slapeloosheid? Dan is de kans groot dat jij een dolfijn bent (echte dolfijnen slapen maar half omdat zij altijd op de hoede zijn voor vijanden).


Aan het begin van de dag

Waarschijnlijk ben jij geneigd om je dag met koffie te beginnen. Probeer in plaats daarvan eens je dag te beginnen met 20 crunches en 10 push-ups, zegt Breus. Dit verhoogt je hartslag en bestrijdt je lage waardes van cortisol. ''In de ochtend als je nog een beetje moe bent, is je hyperactieve brein geneigd om datgene te doen waar hij het best in is: namelijk het leggen van verbanden,'' zegt Breus. De ochtend is dan ook het perfecte moment voor een brainstormsessie met jezelf of anderen.


Later op de dag:

Tussen 2 en 4 uur zijn je levels van cortisol het hoogst en ben je dus extra alert. Dit is dan ook een goed moment om taken uit te voeren die veel tijd en aandacht vragen.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

BEKIJK OOK:

Bron: Realsimple.com. Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden