null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zegt jouw favoriete snack over je gezondheid

Soms kan je zo'n zin hebben in je favoriete snack dat je de hele dag er al naar uit kunt kijken. Maar waar kies je dan voor? Dat kan veel zeggen over je gezondheid. 

Chanan FoppenGetty Images/iStockphoto

De een eet het liefst chocolade terwijl de ander een patatje met echt niet kan weerstaan. Hoe kan dat? Volgens de Amerikaanse voedingsdeskundige en -coach Maria Marlowe heeft het een betekenis als je lichaam snakt naar een bepaalde snack. En dan moet je dus naar je lichaam luisteren.

Zout

Heb je bijvoorbeeld zin in zoute snacks? Dan kan het zijn dat je dorst hebt. Als je niet genoeg hebt gedronken dan heb je zout nodig om je mineralen weer aan te vullen. Als je zin hebt in frietjes kan het dus helpen om een glas water te drinken. Als je daarna nog steeds zin hebt in deze snack kan ook het zijn dat je stress hebt of dat je te weinig mineralen binnenkrijgt.

Brood en pasta

Ook voor brood en pasta heeft de voedingsdeskundige een verklaring. Volgens Maria Marlowe is het zo dat je vaak verslaafd bent aan het eten dat je veel eet. Eet je veel brood en pasta? Dan kan het zijn dat je op de momenten dat je niet goed in je vel zit daar naar gaat verlangen. Neem op dat moment toch een verantwoorde snack om uit dat patroon te komen.

Kaas

Kan je soms heel erg zin hebben in kaas? Dan kan het zijn dat je daar echt verslaafd aan bent. In kaas zit het proteïne caseïne wat ervoor kan zorgen dat je rustiger wordt. Ook kan het zijn dat je niet genoeg vetten binnenkrijgt en daarom zo'n zin hebt in kaas. Neem gerust een beetje, maar blijf vooral groenten eten.

Chocolade

En dan is er chocolade. Oh chocolade, soms hebben we het echt gewoon nódig. In dat geval kan het zijn dat je hormonen overstuur zijn. Als je ongesteld bent, probeert je lichaam magnesium en ijzer aan te vullen en laten die 2 stoffen nou net in chocolade te vinden zijn. Je kan het dus écht nodig hebben, maar kies dan wel voor pure chocolade met minstens 70% cacao.

Suiker

Kan een snack jou niet zoet genoeg zijn? Suiker doet niets goeds voor het lichaam. Het geeft je misschien even energie op een zware dag, maar daarna wil je alleen nog maar meer suiker. Je kunt dus beter voor een stuk fruit gaan. Hetzelfde effect met fruitsuikers, maar niet dezelfde 'verslaving'.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:


De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

Bron: Purewow.com. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden