null Beeld

Dit zijn dé 7 geboden voor mensen met lage rugpijn

Lage rugpijn kan ontzettend vervelend zijn. Helaas komt het heel vaak voor. Maar wat kun je hier nu het beste aan doen? Volgens wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel is het vooral belangrijk om je aan de volgende 7 geboden te houden.

Erandi Godinez

1. Beweeg voldoende

Wanneer je regelmatig last hebt van lage rugpijn is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Het maakt niet zo veel uit wat voor lichaamsbeweging je precies doet, iedere vorm van lichaamsbeweging vermindert namelijk de pijn. Je hoeft ook zeker niet bang te zijn om je rug tijdens het bewegen te belasten: er zijn namelijk geen ‘gevaarlijke’ bewegingen die de klachten kunnen verergeren. Het is wel verstandig om je door een kinesitherapeut te laten begeleiden bij je lichaamsbeweging.

2. Trap niet in commerciële ‘oplossingen’ voor lage rugpijn

Val niet voor de advertenties voor zogeheten ‘wondermiddelen’ tegen rugpijn, zoals elektrotherapietoestellen, trilplaten, kleurrijke tape et cetera. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat deze behandelmethodes daadwerkelijk je rugpijn kunnen genezen. Zo namen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel onlangs nog het Soleve® elektrotherapietoestel van Nervomatrix onder de loep. En wat bleek? Het toestel doorstond de kritische wetenschappelijke toetsing niet: het deed het niet beter dan de placebogroep.

3. Begrijp de pijn

Er wordt weleens gezegd dat rugpijn het gevolg is van een beschadigde tussenwervelschijf, een ‘onstabiele’ rug of artrose. Mensen moeten echter begrijpen dat de pijn kan blijven voortbestaan zelfs lang nadat de ‘blessure’ volledig genezen is. Wanneer ze dit inzien gaan ze makkelijker over tot een actieve behandeling van hun rugpijn. Het leren begrijpen van de pijn en hoe je hiermee om moet gaan is daarbij cruciaal.

4. 'Kraken' heeft maar een kleine invloed op herstel

Of het nu om een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut gaat: wat de therapeut met zijn handen doet kan maar voor een beperkt deel bijdragen aan het herstel. Daarnaast hebben de handen van een therapeut enkel effect als het gecombineerd wordt met bewegingstherapie.

5. Naalden gaan de rugpijn niet wegprikken

Naalden hebben wellicht een tijdelijk pijnstillend effect, maar kunnen het rugprobleem niet volledig genezen. Je moet dan ook niet verwachten dat je na dry needling of acupunctuur ineens van je klachten af bent.

6. Chirurgie voor rugpijn is zelden de oplossing

Er werd weleens gedacht dat een operatie dé oplossing was om van je rugklachten af te komen. Helaas blijkt dit niet zo te zijn. Chirurgie kan voor sommige zeldzame en specifieke vormen van rugpijn een oplossing zijn, maar zeker niet voor alle vormen. Een chirurgische ingreep is dan ook meestal niet aan te raden bij mensen wiens enige klacht lage rugpijn is.

7. Volg actieve therapie

Bovenstaande regels hebben weinig zin als je geen actieve therapie volgt. Ga dus zelf aan de slag als je van je pijnklachten wil af komen.

De beste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Knack.be. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden