null Beeld

Dít zijn de 7 gekste spreekwoorden uit de Nederlandse taal

Wat een spreekwoord is, dat weten we natuurlijk allemaal. Maar wat ze betekenen? Dat is niet altijd duidelijk. Wat dacht je van deze 7 spreekwoorden?

Sandra Kooij

1. Langs de straat van straks komt men aan het huis van nooit.

Mensen beloven vaak van alles, maar komen hun beloftes lang niet altijd na. ‘Het huis van nooit’ is in dit spreekwoord een metafoor voor een belofte die niet is of wordt nagekomen. Ook al is het spreekwoord oud, het is nog altijd heel relevant.

2. Wie in een glazen huis woont moet niet met stenen gooien.

Als je ergens schuldig aan bent, moet je dat vooral niet laten merken. Dat is wat dit spreekwoord betekent. Je zou je natuurlijk af kunnen vragen: waarom zou je met stenen gooien? Daar zal vroeger iemand ongetwijfeld een goede reden voor hebben gehad, denk je dan maar.

3. De draak heeft zijn eieren gelegd.

Legt een draak eieren dan? Blijkbaar wel! Als een draak zijn eieren heeft gelegd is ellende onoverkomelijk. Problemen, tegenslagen en teleurstellingen gaan er sowieso komen, daar is helaas niets meer aan te doen.

4. Boter op je hoofd hebben.

Boter op je hoofd smeren klinkt een beetje raar. Wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Het betekent dat als je zelf iets niet goed doet, je anderen niets moet verwijten. Je kunt misschien wel iets aan te merken hebben op anderen, maar jezelf valt ook het een en ander kwalijk te nemen.

5. Wat baten kaars en bril, als de uil niet zien wil.

In dit spreekwoord hebben koppige mensen de hoofdrol. Ze zijn volledig overtuigd van hun gelijk en je kunt ze zelfs met goede argumenten niet ompraten. Het heeft geen zin om mensen iets uit te leggen, als ze het niet willen begrijpen.

6. Denkt aleer gij doende zijt en doende denkt dan nog.

Dit spreekwoord klinkt heel oud en dat is het ook. Het komt van de Vlaamse dichter en priester Guido Gezelle (1830-1899). Het betekent dat je een goede planning moet hebben voordat je ergens aan begint. Stel ook tijdens de activiteit het plan bij als het nodig is.

7. Het leven is net een krentenbol, met af en toe een hard stukje.

De krentenbol staat centraal in dit spreekwoord. Een beetje gek misschien, maar het metafoor is wel passend. De krentenbol staat voor het leven en het harde stukje voor de tegenslagen die je soms tegenkomt.

Welk spreekwoord vind jij het gekst?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Spreekwoorden en Gezegden. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden