null Beeld

Dit zijn de 9 grootste misvattingen over het Humaan papillomavirus (HPV)

Humaan papillomavirus (HPV) is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Hoewel er al enkele jaren een vaccin is tegen HPV en vrouwen vanaf 30 jaar worden opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, zijn er toch nog veel onduidelijkheden over het virus.

Demi Schoenmakers

Het Humaan papillomavirus (HPV) is een groep virussen die wordt verspreid tijdens seksuele activiteit en is heel besmettelijk. Er bestaan verschillende typen van dit virus. Sommige geven een hoog risico op kanker, terwijl bij andere vormen dit risico erg laag is.

Dit zijn de grootste misvattingen over HPV:

1. Alleen vrouwen krijgen HPV

Er wordt vaak over baarmoederhalskanker gesproken als het over HPV gaat en alleen vrouwen hebben natuurlijk een baarmoeder. Toch betekent dit niet dat alleen vrouwen het virus kunnen krijgen.

De meeste mensen zullen HPV oplopen als ze seksueel actief zijn en dat geldt voor ieder geslacht. Dit betekent ook dat je partner je zou kunnen besmetten. Waarschijnlijk merk je hier echter niets van.

Je kunt niet voorkomen dat je besmet raakt. Je kunt de kans wel een stuk kleiner maken door een condoom te gebruiken. De kans dat je besmet raakt bij het vrijen is dan 70% kleiner.

2. HPV is zeldzaam

Omdat HPV bekend staat als de primaire oorzaak van baarmoederhalskanker, denken mensen vaak dat het heel onwaarschijnlijk is dat je het krijgt. Maar het komt vaker voor dan je denkt. Volgens het RIVM krijgen 8 op de 10 vrouwen in Nederland in hun leven een keer te maken met HPV.

3. HPV betekent automatisch de diagnose baarmoederhalskanker

Het hebben van HPV betekent helemaal niet dat je de diagnose baarmoederhalskanker krijgt. Gelukkig krijgt niet iedereen die besmet is, baarmoederhalskanker. Er zijn veel soorten HPV’s. De meeste soorten zijn absoluut niet gevaarlijk, maar een paar soorten wel. Deze soorten HPV kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-soorten 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk. Zij zijn verantwoordelijk voor 75% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

4. HPV is te genezen

Hoewel HPV niet volledig kan worden behandeld, wordt het grootste deel van de infecties door je eigen immuunsysteem opgeruimd.

5. Een HPV-vaccinatie is niet veilig

Het HPV-vaccin is heel veilig en uiterst effectief. Het beschermt je tegen 7 van de 10 gevallen van baarmoederhalskanker. In combinatie met het uitstrijkje biedt het dus een goede bescherming.

6. Als iemands partner HPV heeft, betekent dit dat diegene vreemd is gegaan

Hoewel HPV overgedragen kan worden via seksuele activiteit, kan het ongeveer 20 jaar lang onopgemerkt in het lichaam leven. Dit betekent dat het heel moeilijk is om precies te bepalen wanneer iemand het heeft opgelopen. Het hebben van HPV is geen teken dat iemand een ander heeft bedrogen.

7. Mensen die een condoom gebruiken, lopen geen risico HPV op te lopen

Hoewel het gebruik van een condoom het risico om HPV op te lopen wel verkleint, is het geen 100% waterdichte preventieve maatregel. Omdat dit virus op de huid leeft, zullen condooms er niet volledig tegen beschermen. Ander seksueel contact zoals aanraken of orale seks kan HPV ook doorgeven.

8. Als je geen seks hebt, krijg je geen HPV

Omdat HPV op de huid leeft, wordt het niet alleen verspreid via penetrerende seks. Als je ooi seksueel contact hebt gehad, inclusief orale seks, het aanraken van geslachtsdelen of het delen van seksspeeltjes, had je in contact kunnen komen met HPV.

9. Mensen met HPV vertonen altijd symptomen

Er zijn geen symptomen van HPV en de meeste mensen die het hebben, zullen nooit weten dat ze het hebben. Sommige typen kunnen genitale wratten veroorzaken. Maar dit zijn niet dezelfde typen HPV die verband houden met baarmoederhalskanker.

Na je 30e ontvang je iedere 5 jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Door hier naar toe te gaan wordt baarmoederhalskanker sneller opgespoord.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Independent. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden