null Beeld

PREMIUM

Dit zijn de beste BOEKENTIPS voor de komende maand

Van nieuwe ontdekking tot klassiekers: Libelle doet een boekje open.

Maartje Fleur
null Beeld
  • Judith Koelemeijer schreef de biografie van de Joodse schrijfster en schrijfster van dagboeken en brieven Etty Hillesum (1914-1943). Welke boeken hebben haar gevormd?
null Beeld

“Ik schreef Etty Hillesum, het verhaal van haar leven omdat ik ervoor werd gevraagd door uitgeverij Balans. Haar oorlogsdagboek stond nog in mijn kast, dus ik ben er direct in gedoken. Ik vond het nog beter dan ik me kon herinneren. Ik wilde weten welke vrouw achter de mythe schuilging.” € 29,95 (Balans)

null Beeld

“Ik laat me inspireren door veel verschillende schrijvers. De uitgebeende stijl van Marga Minco, de humor van Mensje van Keulen, de literaire non-fictie van Jan Brokken, het engagement van Dave Eggers, de melancholieke toon van Julian Barnes, de psychologische diepgang van Oek de Jong.”

null Beeld

“Het boek dat iedereen moet lezen is Alsof het voorbij is van Julian Barnes. Een man van middelbare leeftijd kijkt terug op zijn schooljaren en raakt verstrikt in het spel dat zijn geheugen met hem speelt. Fascinerend en prachtig geschreven.” € 12,50 (Atlas)

“Het boek dat mijn leven heeft verrijkt is het werk van Etty Hillesum. Zij was zelfs onder de gruwelijkste omstandigheden in staat de schoonheid van het leven te zien en trouw te blijven aan zichzelf.”

null Beeld

“Mijn favoriete zin is ‘Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze’. Dat is de openingszin van Anna Karenina van Tolstoj.” € 15,- (Rainbow)

null Beeld

“Een boek dat me emotioneerde was De keuze van Edith Eva Eger. Zij overleefde als jonge vrouw Auschwitz en werd in Amerika een beroemd therapeute. Haar wijze levenslessen blijven je voor altijd bij.” € 17,50 (Lev.)

null Beeld

“Het boek dat ik zelf had willen schrijven is Drie vrouwen van Lisa Taddeo. Een non-fictieboek over het liefdesleven en de erotische avonturen van drie ogenschijnlijk gewone Amerikaanse vrouwen. Het is alsof je als lezer ín de slaapkamer staat.” € 21,99 (Nijgh & Van Ditmar)

null Beeld

“Het laatste boek dat ik heb gelezen was Vaderskind van Hans Goedkoop over de jeugd van Renate Rubinstein. Wat een intrigerende vrouw was zij toch.” € 21,99 (Atlas Contact)

null Beeld

Mrs. Harris goes to Paris

Londen, 1957. Mrs. Harris, een eenzame oorlogsweduwe die schoonmaakt voor de kost, komt oog in oog te staan met een prachtige A-lijnjurk van Christian Dior. Ze kan de jurk niet meer uit haar hoofd zetten, dus zit er maar een ding op: ze moet naar Parijs. Lief en humoristisch verhaal naar het gelijknamige boek van Paul Gallico.
Nu in de bioscoop

null Beeld
null Beeld

Stilte

Emma’s moeder zwijgt al haar hele leven, iets wat vaak voorkomt in Indische families die zijn getekend door het koloniale verleden. Om haar moeder aan het praten te krijgen, confronteert Emma haar met verhalen van vroeger. Zo ontstaat een beeld dat ze niet voor mogelijk had gehouden.
Het wit tussen de regels, Barbara van der Kruk € 25,- (Prometheus)

null Beeld

Verliefd in Oekraïne

In 1929 heeft de zestienjarige Katya een fijn leven in Oekraïne. Tot Stalin het land inneemt, met hongersnood, verdwijningen en geheim verzet tot gevolg. Toch wordt Katya onder die omstandigheden smoorverliefd. Zeventig jaar later vindt haar kleindochter haar dagboek en ontdekt het schokkende verhaal van haar familie.
Dochters van Kiev, Erin Litteken € 22,99 (HarperCollins)

null Beeld

Geheime rituelen

Op Yale voeren acht genootschappen rituelen uit om de wereld naar de hand van de elite te zetten. Om ervoor te zorgen dat hun activiteiten geheim blijven en om geesten op afstand te houden, is er een negende genootschap. Eerstejaars Alex Stone kan geesten zien. Heeft ze daarom een beurs gekregen?
Het negende huis, Leigh Bardugo € 23,99 (Boekerij)

null Beeld

Losbreken

Marilla is dertien als haar moeder sterft. Nu moet ze het huishouden op de boerderij draaiende houden. Marilla’s enige connectie met de buiten-wereld is tante Elizabeth, die in de grote stad woont. Dankzij haar durft Marilla steeds meer zelf te ondernemen.
Marilla van Sarah McCoy is het nieuwe Libelle Bookazine en ligt nu in de winkel voor € 3,99 of bestel je via LosseBladen.nl.

null Beeld

Vladimir

Een docente van eind vijftig valt als een blok voor haar minstens twintig jaar jongere collega. Ze doet er alles aan om hem voor zich te winnen. Ondertussen is haar man, die op dezelfde universiteit lesgeeft, verwikkeld in een #MeToo-schandaal en zit haar lesbische dochter in een relatiecrisis.
Vladimir, Julia May Jonas € 23,99 (De Geus)

Wauw

Een van de beste boeken die ik het afgelopen jaar las. Het is ironisch, slim en ontzettend goed geschreven. Prachtig hoe de obsessieve verliefdheid van een oudere vrouw wordt verwoord. Het boek refereert aan Lolita, Who’s Afraid of Virginia Woolf en doet denken aan Over de liefde van Doeschka Meijsing.
Maartje Fleur ★★★★★

Over the top

Leuk dat dit boek over actuele thema’s gaat. Maar de personages en situaties vond ik nogal ‘over the top’ Amerikaans. Daardoor was het verhaal wat ongeloofwaardig. Het einde vond ik wel verrassend.
Els Kuiper ★★★☆☆

Niks onschuldigs

Een lekkere onschuldige weglezer, denk je... Die Vladimir, die zou eens moeten weten. Met veel plezier gelezen!
Lisette de Koning ★★★★★

Interessant

Een interessant boek, vooral in deze tijd van #MeToo. Het verhaal is vaak ironisch, maar je voelt waar de hoofdpersoon mee worstelt. Wel veel moeilijke woorden.
Truus Heijnen ★★★☆☆

Fotografie: Bob Bronshoff. | Illustraties: Maria-Lies

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden