null Beeld

PREMIUMlekker lezen

Dit zijn de beste BOEKENTIPS voor de komende maand

Van nieuwe ontdekking tot klassiekers: Libelle doet een boekje open.

Maartje Fleur
null Beeld

Carina van Leeuwen schreef de thriller Magma, over een coldcaseteam dat de verdwijning van twee meisjes onderzoekt. Welke auteurs en boeken hebben haar geïnspireerd?

null Beeld

“Ik schreef Magma omdat ik als forensisch coldcase- rechercheur veel informatie nooit naar buiten mag brengen. Magma is een mix van zaken die ik anoniem heb onderzocht. De hoofdpersoon, journalist Lyn Riley, mag veel meer dan ik in het echte rechercheleven.” € 21,99 (Bruna)

null Beeld

“De schrijver met wie ik het meest gemeen heb moeten de lezers maar bepalen. Het grootste compliment dat ik ooit kreeg was dat ik de Nederlandse Patricia Cornwell werd genoemd.”
Autopsie, Patricia Cornwell € 21,99 (Luitingh-Sijthoff)

null Beeld

“Een boek dat veel indruk op me maakte is De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. De gedachte dat vreselijke gebeurtenissen ook kunnen leiden tot iets goeds zie ik soms ook als rechercheur. Bijvoorbeeld dat nabestaanden van een vermoord kind een stichting oprichten waar anderen iets aan hebben.” € 30,99 (De Bezige Bij)

null Beeld

“Een boek dat me emotioneerde is In Extremis van Lindsey Hilsum over Marie Colvin, de oorlogs-correspondent die in Syrië is vermoord. Zij zette haar leven op het spel om de wereld te laten weten wat er gebeurt. Indrukwekkend.” In Extremis, Lindsey Hilsum € 26,95 (Picador)

null Beeld

“Het boek dat ik zelf had willen schrijven is Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Hij beschrijft forensisch onderzoek zo knap. Alles klopt, hij heeft zich goed ingelezen. Ik hou helemaal niet zo van bloederige thrillers, dat maak ik al in het echt mee.” € 12,99 (Bruna)

null Beeld

“Het boek dat ik nu aan het lezen ben is Schaduwoorlog van Ronen Bergman, over de Mossad, de Israëlische inlichtingendiensten. Een schokkende inkijk in die wereld.”
€ 25,99 (Nieuw Amsterdam)

“Mijn favoriete zin is ‘The dead cannot cry out for justice. It’s a duty for the living to do so for them’ van auteur Lois McMaster Bujold.”

null Beeld

White noise

Adam Driver speelt Jack Gladney, een professor en vader die ­worstelt met de zorgen van het dagelijks leven en bang is voor de dood. Terwijl Jack zoekt naar een manier om gelukkig te zijn, ­lekken er in de buurt chemicaliën en doemt een giftige wolk op boven hem en zijn gezin. Geregisseerd door Noah Baumbach en ­gebaseerd op het gelijknamige boek van Don DeLillo.
Vanaf 25 november in de bioscoop en vanaf 30 december op Netflix

null Beeld
null Beeld

Alles is familie

Marokko, 1968. Amine heeft zijn dorre terrein omgevormd tot een bloeiend boerenbedrijf. Hij en zijn vrouw Mathilde leggen er zelfs een zwembad aan. Hun zoon Selim vlucht naar het hippieparadijs Essouira, dochter Aïsha wordt gynaecologe. Maar dan raakt het land in de greep van een steeds strenger regime. Kijk ons dansen, Leïla Slimani € 24,99 (Nieuw Amsterdam)

null Beeld

Hoe verder?

Alex, Lisa en hun zoon Connor vormen een gelukkig gezin. Als Lisa overlijdt weet Alex echt niet hoe hij er moet zijn voor de zesjarige Connor. Dan ontmoet hij vier mensen wier levens ook ingrijpend zijn veranderd door Lisa’s dood. Pas als hij hun verhalen heeft gehoord, beseft hij dat hij anders met Connor zal moeten omgaan. Een hemel vol sterren, Dani Atkins € 20,- (De Fontein)

null Beeld

Liefde en whisky

Businesscoach Alex reist naar een Schots eiland waar een whiskystokerij is gevestigd. Aan haar de taak om CEO Lochlan in het gareel te krijgen. Ondertussen voelt ze zich steeds meer tot hem aangetrokken. Ze doet een ontdekking, waardoor ze voor een onmogelijke keuze komt te staan.
De Schotse ontdekking, Karen Swan € 21,99 (Xander)

null Beeld

Deborahs baby

Deborah Jenkins verdwijnt spoorloos en uitgebreid politieonderzoek leidt tot niets. Dan wordt op de drempel van de bibliotheek een baby gevonden. Een anonieme beller tipt de politie om een DNA-test te doen. De pasgeboren baby is het kind van Deborah. Ze leeft dus, maar waar is ze? Stil maar van Carla Kovach is het nieuwe Libelle Bookazine en ligt nu in de winkel voor € 3,99

null Beeld

Landlijnen

Met de gezondheid van haar man Moth is het slecht gesteld en Raynor is wanhopig. Zal een volgende lange wandeling weer zo’n wonderbaarlijk effect hebben? Ze leggen ruim 1600 kilometer af, van het noorden van Schotland naar de kust van het zuidwesten van Engeland.
Landlijnen, Raynor Winn € 23,99 (Balans)

Mooi

Een gevoelig en veelzijdig verhaal in een poëtische schrijfstijl. Natuur, ecologie, geschiedenis, vriendschap én levenslessen. Doe iets moois met de tijd die je hebt, verlies nooit je hoop. Dit verhaal geeft je een warm ­gevoel.
Saskia Imbert ★★★★★

Inspiratie

Je voelt de dauw, ruikt de mist, ziet de kleuren terwijl Ray en Moth voortploeteren. Dit boek heeft iets met mij gedaan wat ik iedereen gun. Wat zou het mooi zijn als we allemaal zo’n tocht aangaan, met oog voor de natuur en het leven zelf.
Heleen van der Velde ★★★★★

Aanrader

Vanaf de eerste bladzijde werd ik ­gegrepen door de hoop en de liefde die uit het verhaal spreken. Prachtig boek! Het is het derde boek in een reeks, maar goed afzonderlijk te lezen. Een aanrader.
Jeanette Philipse ★★★★☆

Niet voor mij

Ik hou niet van natuurbeschrijvingen en ik vind het onbegrijpelijk dat je met kapotte voeten, een man die ernstig ziek is en het weer dat ook nog tegenzit toch door blijft wandelen. Misschien had ik eerst deel 1 en 2 moeten lezen om dit te begrijpen. Maar het is mooi geschreven.
Maartje Fleur ★★★☆☆

Fotografie: Yasmijn Tan | Illustraties: Maria-Lies

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden