null Beeld

Dit zijn de drie verrassende tekenen van intelligentie

Vaststellen hoe intelligent je bent, hoeft lang niet altijd aan de hand van een IQ-test. Er zijn namelijk nog meer signalen die erop wijzen dat je net wat slimmer bent dan gemiddeld.

Susan Dalstra

Intelligente mensen hebben namelijk vaak de volgende eigenschappen:

  • Ze zijn het oudste kindOudere kinderen hebben een iets hogere IQ-score dan hun broertjes of zusjes. Dat heeft echter meer te maken met de dynamiek binnen het gezin dan met genen. Dat blijkt uit Noors onderzoek uit 2007. Het oudste kind heeft gemiddeld een IQ van 103, de middelste van 100 en de jongste van 99. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de oudsten graag hun broertjes en zusjes de les lezen.
  • Ze zijn gevoeliger voor verslavingenEen iets minder vrolijk teken van intelligentie: bollebozen maken wanneer het op welzijn aankomt nogal eens verkeerde keuzes. Uit Brits onderzoek onder 11-jarige kinderen met een hoog IQ blijkt dat zij vaker later een drugs- of drankprobleem ontwikkelen. Het is natuurlijk geen goed excuus om nog een rondje shots te bestellen, maar verklaart wel waarom intelligente mensen vaak worstelen met verslavingen.
  • Ze zijn linkshandigLinkshandigen hebben de reputatie dat ze creatief zijn en eindigen ook nogal eens op het verkeerde (boeven)pad. Een onderzoek uit 1995 zag echter ook een link tussen linkshandig zijn en 'afwijkend kunnen denken'. In een studie onder linkshandige mannen kwamen zij met meer creatieve oplossingen dan hun rechtshandige soortgenoten.

De beste artikelen wekelijks in je mailbox? Abonneer je nu op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: My Domaine. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden