null Beeld

Dit zijn de gevolgen van een magnesiumtekort

Sterke botten en spieren willen we allemaal wel. Het mineraal magnesium is daar belangrijk voor. Deze stof zorgt voor de vorming en het functioneren van je spieren en helpt bij de overdracht van de zenuwprikkels. Magnesium is nodig voor de energievoorziening en je stofwisseling, kortom een belangrijke stof volgens het Voedingscentrum.

Jacqueline Buijsrogge

Je hoeft niet veel na te denken over de hoeveelheid die je per dag binnenkrijgt, want magnesium zit in brood, graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Bij een normaal dieet kom je niets tekort.

Klachten

Als je langere tijd te weinig magnesium binnenkrijgt kun je wel allerlei klachten krijgen, zelfs psychische klachten zoals nervositeit, prikkelbaarheid, angst en depressie. De hoeveelheid die je nodig hebt varieert, die hangt af van leeftijd, geslacht, zwangerschap, beroep, sport, leefwijze en medicatie. De gemiddelde hoeveelheid ligt bij vrouwen op 280 milligram en bij mannen op 350 milligram.

De lichamelijke klachten bij een tekort aan magnesium kunnen zijn:

• Stijve, harde spieren

• Spasmes/krampen

• Chronisch vermoeid gevoel

• Te lange hersteltijd na het sporten

• Slechte ontspanning/nachtrust

• Hoofdpijn

• Hartritmestoornissen/hartkloppingen

• Spijsverteringsproblemen

• Astmatische klachten

Volgens de World Health Organisation krijgt 20% van de bevolking in West-Europa niet genoeg magnesium binnen, wat vooral komt door een slecht eetpatroon. Weinig variatie in je menu, zoals te veel vlees en witmeelproducten, zorgt voor een tekort. Het is dus van groot belang gezond en gevarieerd te eten. Extra rijk aan magnesium zijn groene groenten zoals spinazie en broccoli, bonen, bananen, ananas, zeewier en cacao.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: Huisarts.nl, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden