Gezondheidsvoordelen tuinieren Beeld Getty Images
Gezondheidsvoordelen tuinierenBeeld Getty Images

Dít zijn de gezondheidsvoordelen van tuinieren

Was jij vandaag ook eindelijk weer lekker in de tuin aan het werk? Goed bezig. Want tuinieren zorgt niet alleen voor een fijne tuin, het heeft namelijk ook een positief effect op je gezondheid. Zowel fysiek als mentaal.

Avalon BootsGetty Images

We zetten de gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje.

Gezondheidsvoordelen van tuinieren

Trek de hark, handschoenen en laarzen maar uit de kast: tuinieren maakt je gezond! Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Volgens het British Medical Journal kan tuinieren zelfs het risico op een hartaanval of beroerte verminderen. Reden genoeg om weer eens je tuin in te duiken, zou je denken. Maar er is meer.

Lichamelijke gezondheidsvoordelen

 • Lichaamsbeweging
  Tuinieren zorgt voor een goede lichaamsbeweging. Wie wel eens onkruid wiedt, weet dat het best hard werken is. Door te tuinieren beweeg je matig intensief: je tilt en bukt en dat is goed voor de spieren. Je verbrandt zelfs calorieën door te tuinieren. Hoeveel dat er precies zijn, lees je hier.
 • Immuunsysteem
  Wist je dat je immuunsysteem ook positief reageert op tuinieren? Dat zit zo: onze darmflora heeft baat bij contact met grond en aarde en met de nuttige microben die daarin leven. Je immuunsysteem wordt daar simpel gezegd weerbaarder van. Hoe vroeger je met de aarde in aanraking komt, hoe beter. Daarom is tuinieren voor kinderen ook heel goed.
 • Zintuigen
  Tuinieren verbetert je zintuigen. Kijk maar eens om je heen als je door een prachtige, weelderige tuin loopt. Wat valt je allemaal op? Grote kans dat je verschillende kleuren en structuren ziet en allerlei verschillende geuren ruikt.

Mentale gezondheidsvoordelen

 • Ontstressen
  Even ontspannen uit het drukke bestaan, dat willen we allemaal wel eens. En soms hebben we het ook écht even nodig om te ontstressen. Hier is de tuin de ideale plek voor. Je werkt met je handen en je hebt dus geen tijd om continu op je telefoon te kijken. En juist dat kan al voor een hoop rust zorgen.
 • Mindfulness
  Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: mindfulness. Als je het lastig vind om mindful te zijn, kan tuinieren je hier ontzettend bij helpen. Zoals gezegd heb je hier weinig afleidingen en kun je je even helemaal focussen op de taak waar je mee bezig bent.
 • Beter slapen
  Wie veel tuiniert, produceert minder stresshormonen. Dat zorgt ervoor dat je een stuk ontspannender de dag door komt. Hierdoor slaap je uiteindelijk ook weer beter. En een goede nachtrust, dat willen we allemaal wel.

Kun je wel wat tips gebruiken als het op tuinieren aankomt? Boer Tom geeft raad:

Bron: Horta, Home and Garden

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden