Dít zijn de groenten van de toekomst
Een pasta van zeewier of een weedburger, misschien niet jouw dagelijkse kost. Toch zou dit wél de toekomst kunnen worden, want het kabinet trekt de komende jaren 5 miljoen euro uit voor de zeewierteelt. En dat is niet zo gek, want er kleven een hoop voordelen aan dit ‘zeeplantje’.
Ook heel gezond: mungbonen. In de video hierboven maakt Sanne Vogel een heerlijke maaltijd met deze peulvrucht.
Zeewier is een bron van ijzer en eiwitten en bevat veel jodium, calcium, magnesium, fosfor en vitamine B1. Daardoor zijn een aantal soorten een goede vleesvervanger. Niet alleen omdat het zo voedzaam is zouden we er meer van moeten eten, maar ook omdat de wereldbevolking snelt groeit. Voedings- en duurzaamheidexpert Corné van Dooren van het Voedingscentrum legt uit dat er op den duur te weinig landbouwgrond zal zijn om voedsel op te verbouwen: “Om al die monden toch te kunnen voeden, moeten we meer uit de zee halen.” Voor de teelt van zeewier is weinig land en energie nodig. Het heeft dus weinig impact op het milieu.
Algen
undefined
Naast de zeewier, zouden we ook veel meer algen kunnen gaan eten, zegt Van Dooren. Sommige soorten zijn gevaarlijk, maar vele soorten kun je gewoon eten. Algen zijn 1-cellige wieren en familie van de zeewieren. Ze bevatten, net als zeewier, veel ijzer eiwitten en vitamine B1. “Nog een voordeel: er zitten ook veel omega-3-vetzuren in algen waardoor ze een goede vervanger zijn voor vis”, vertelt Van Dooren.
Poeder en gedroogd
Er zijn veel verschillende zeewierensoorten en zo’n 500 daarvan kunnen we eten. Vers is de wier maar 1 à 2 dagen goed, maar gedroogd gaat hij langer mee. Zeewier is niet een gerecht op zich, maar je kunt het bijvoorbeeld toevoegen in je salade of meekoken in de soep. “Algen kun je niet zomaar opeten, maar wordt aangeboden in poedervorm. Dit kun je toevoegen aan verschillende gerechten om er bijvoorbeeld meer smaak aan te geven,” aldus Van Dooren.
Even wennen
In China, Japan en Korea hebben de zeewieren en algen al lang hun intrede gedaan, denk bijvoorbeeld aan de sushi. “Maar hier in Nederland moeten we er nog een beetje aan wennen”, vertelt Van Dooren. Hij zegt daarbij dat zeewier dan ook nog niet volop verkrijgbaar zijn. “We zien ze wel in sommige restaurants, supermarkten of toko’s, maar ze worden niet massaal verkocht.” Ondanks dat we er nog even aan moeten wennen, geeft 2 op 10 Nederlanders wel al aan vlees af en toe te willen vervangen door zeewier, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.
Massaal aan de zeewier en algen
De komende jaren wordt er veel geld uitgetrokken voor de teelt van zeewier. Niet zo gek, want ze zijn, net als algen, super gezond en prima vervangers voor vis en vlees, en daardoor een mooie aanvulling op je maaltijd. Daarnaast is de teelt ervan milieuvriendelijk en zorgt het ervoor dat we de komende jaren nog genoeg te eten hebben. Dus waar wachten we nog op?
Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95.
LEES OOK: