Staar Beeld Getty Images
StaarBeeld Getty Images

Dit zijn de oorzaken van staar en dít kun je ertegen doen

Je hebt er vast weleens van gehoord: staar. Een veel voorkomende oogziekte. Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van staar en wat kun je ertegen doen?

RedactieGetty Images

Voor in het oog, achter de pupil, ligt de ooglens. Die is doorzichtig en helder, waardoor licht er makkelijk doorheen kan vallen, op het netvlies. Daardoor zien we beelden scherp. Bij cataract, ofwel staar, wordt de ooglens troebel. In dat geval kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en ga je waziger zien. Er zijn 3 verschillende vormen van staar: staar die is aangeboren, ouderdomsstaar en staar door ziekte of trauma. Ouderdomsstaar komt het vaakst voor. Zo'n 3% van de mensen in de leeftijdsgroep van 55 tot 65 jaar heeft staar. Dit percentage groeit naar 20% onder 85-jarigen.

Oorzaken van staar

Als we ouder worden, kunnen eiwitten in de lens samenklonteren. Daardoor wordt de lens troebel. Dit is de aanstichter van ouderdomsstaar. Maar er zijn ook erfelijke factoren. Staar is dan aangeboren en kan op jonge leeftijd al klachten geven. Erfelijke staar is dus vaak aangeboren, maar aangeboren staar hoeft niet erfelijk te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook tijdens de zwangerschap ontstaan.

Een inwendige oogontsteking kan ook de reden zijn dat iemand staar heeft. Daarnaast komt het voor bij mensen met diabetes, maar ook bij mensen die drinken, roken, ongezond eten of te veel zonlicht zien. Ook kan het het gevolg zijn van bepaalde medicijnen, denk aan ontstekingsremmers. Een ongeluk waarbij het oog beschadiging oploopt, kan ook een oorzaak zijn, en als laatste is het geslacht een belangrijke factor: vrouwen hebben meer kans op staar dan mannen.

Diagnose stellen

Je hebt troebel zicht, maar heb je dan ook staar? Om dit zeker te weten onderzoekt een oogarts of optometrist de ogen met een spleetlamp. Deze lamp schijnt een felle en smalle bundel licht direct het oog in. Hierdoor kan het voorste gedeelte van het oog, waaronder de ooglens, bekeken worden. De optometrist of oogarts kijkt dan of er troebelingen in de ooglens zitten. Daarnaast kijkt hij of zij naar de gezondheid van de ogen.

Voorkomen of behandelen van staar

Kan staar voorkomen worden? Nee, dat niet. Maar de kans erop kan wel verkleind worden. Wat moet je doen? Gezond leven is belangrijk. Dus rook niet, eet gezond en drink niet te veel. Daarnaast moet je bij fel zonlicht altijd een zonnebril dragen. Als je eenmaal staar hebt, is behandeling mogelijk. Heb je beginnende staar, dan kun je je in het begin prima redden met een vergrootglas, extra licht of een bril. Wanneer dat niet meer afdoende is, moet er een staaroperatie komen. Hierbij wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Men wordt pas geopereerd wanneer de oogaandoening problemen geeft in het dagelijks leven. Zonder behandeling zal er een steeds verdere afname zijn van het zicht.

Libelle-redacteuren Rosa en Ruby leerden hoe het is om te leven met een oogaandoening:

Bron: Oogfonds

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden