null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dit zijn de symptomen van de zeldzame vorm van trombose na vaccinatie met AstraZeneca

Het Europese geneesmiddelenbureau heeft een zeldzame vorm van trombose en een tekort aan bloedplaatjes officieel aangemerkt als zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Maar wat is die zeldzame vorm van trombose? En wat zijn de symptomen?

Online redactie LibelleHollandse Hoogte / ANP

De zeldzame vorm van trombose is nu officieel een bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, maar het voordeel dat het vaccin oplevert nog altijd groter dan de risico's die het met zich meebrengt, melden ze daarbij. Ook bij het Janssen vaccin zijn drie meldingen (op 4,5 miljoen mensen die dit vaccin al hebben gekregen) bekend van deze bijwerking. Naar verwachting gaat het wereldwijd om een kans van 1 op 100.000 dat je na gevaccineerd te zijn deze vorm van trombose kunt krijgen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat deze bijwerkingen zich voordoen bij 0,00065 procent van de prikken.

Bloedklonters na vaccinatie

Het EMA geeft als verklaring voor de zeldzame bijwerking een immuunrespons: VIPIT, voluit: vaccine-induced prothrombotic immune thrombocytopenia. Deze reactie lijdt tot een aandoening die lijkt op een aandoening die soms optreedt na gebruik van het geneesmiddel heparine, een middels dat wordt gebruikt om bloedstolsels te voorkomen of behandelen. Bij de immuunreactie worden bloedplaatjes sterk geactiveerd, vertelt een Belgische cardioloog aan het Nieuwsblad. Zo'n normale reactie zorgt ervoor dat bloed stolt en stopt met bloeden als we ons bijvoorbeeld snijden, maar bij deze heftige variant zorgt het voor bloedklonters op onnodige plaatsen en een tekort aan bloedplaatjes op andere plaatsen in ons lichaam.

Symptomen trombose na vaccinatie AstraZeneca

Er kunnen verschillende symptomen wijzen op deze bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Ontstaan er door de immuunreactie bloedklonters in de hersenen (hersentrombose) dan kan dat zorgen voor dagenlang heftige hoofdpijn of zelfs plotselinge verlammingsverschijnselen. Daarnaast kunnen ook heftige buikpijn of gezwollen armen of benen en kleine bloedingen onder de huid een symptoom zijn van deze zeldzame vorm van trombose. Trombose kun je helaas zelf niet voorkomen. Mocht iemand bijwerkingen krijgen, dan is dat te behandelen met een andere bloedverdunner dan heparine, omdat deze verdunner juist deze reactie kan veroorzaken.

Risicopgroepen bijwerkingen vaccin

Er zijn geen bepaalde risicogroepen die meer risico lopen op deze bijwerking. Vrouwen lopen meer risico op de klassieke trombose dan mannen, maar dat betekent niet dat dat ook geldt voor deze bijwerking. Mensen die tot de risicogroep van klassieke trombose behoren, hebben niet per se meer kans op bijwerkingen van een vaccin. Er is geen link tussen de vaccinaties en de klassieke trombose.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nieuwsblad.be, Nu.nl. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden