null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít zijn de verschillen tussen een (herfst)dipje en een depressie

Iedereen loopt weleens met zijn ziel onder de arm en meestal voel je je gauw weer een stuk vrolijker. Maar wat als je terneergeslagen gevoel maar niet overwaait? Wanneer is je dip een echte depressie?

Lees de verschillen en leer wat je tegen een dip of depressie kunt doen.

Een dip:

  • Je voelt je teneergeslagen
  • Je lichaam zegt dat je het even rustiger aan moet doen
  • Je hebt behoefte aan extra liefde en aandacht
  • Krijg je dat warme bad aan liefde? Dan kom je er weer bovenop.

Af en toe een klein dipje is dus helemaal niets ergs. Het geeft je de kans om gas terug te nemen en even op adem te komen.

Hulp bij een dip

Denk je dat iemand in je omgeving een dip heeft? Geef die persoon dan extra aandacht. Luister naar zijn of haar verhaal, laat weten dat je aan hem of haar denkt en dat hij of zij absoluut de moeite waard is. Eigenlijk is een dip niets meer of minder dan een schreeuw om wat aandacht, iets waar iedereen wel eens behoefte aan heeft.

Depressie

  • Je hebt last van een leeg gevoel.
  • Je hebt je dipjes maanden- of jarenlang genegeerd en hebt weinig input van je omgeving gekregen om er weer bovenop te komen
  • Een depressie is als het ware een overbelasting van je hersenen, waardoor dipjes steeds vaker voorkomen
  • Je hebt last van geheugenverlies en een verzwakte concentratie
  • Je eetlust vermindert
  • In een later stadium van een depressie wil je geen sociale plannen maken, kun je de toekomst niet meer zien en niet meer positief denken.

Hulp bij een depressie

Denk je dat iemand in je omgeving een depressie heeft? Dan is het belangrijk om een luisterend oor te bieden. Iemand die depressief is, wil zich vooral begrepen voelen. Geef dus vooral geen advies, tenzij hij of zij daar expliciet om vraagt, maar luister geduldig naar de persoon. Schenk ook positieve aandacht aan de dingen die hij of zij goed doet en laat de negatieve zaken aan je voorbij gaan. Heb je daar moeite mee? Laat je dan begeleiden door een professional.

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Bron: Libelle.be. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden