null Beeld

Dit zijn de verschillende ‘soorten’ urineverlies en dít kun je er tegen doen

Het hebben van een zwakke blaas: dat kan je leven flínk beïnvloeden, op een vervelende manier. Je bent op je werk, schiet ineens in de lach en - help - je voelt nattigheid.

Simone Braaksma

Verre van plezierig. Het zorgt voor een ongemakkelijk gevoel en er is een grote kans dat je sommige situaties zelfs gaat vermijden. Je durft niet meer naar de sportschool, in bed neemt de onzekerheid toe en misschien durf je zélfs niet meer naar je werk. Praten over je zwakke blaas is nog steeds een taboe, en dat terwijl er zóveel mensen met dit probleem kampen.

1 op de 3

Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de drie 35-plus vrouwen te maken krijgt met ongewenst urineverlies. De grootste groep vraagt pas in een laat stadium om hulp, omdat ze zich schamen... Zo'n 35 procent van de groep die kampt met een zwakke blaas vermijdt situaties die dit urineverlies op zou kunnen roepen. Een schrikbarend grote groep.

Urine-incontinentie: 3 varianten

Een zwakke blaas, ofwel het hebben van urine-incontinentie, betekent simpelweg dat je soms ongewild urine verliest. Er zijn verschillende soorten, met verschillende oorzaken, te onderscheiden.

1. Stressincontinentie

Deze vorm van incontinentie komt het meest voor bij vrouwen. Je kunt er ineens last van krijgen tijdens je zwangerschap, tijdens de overgang of als je last hebt van overgewicht. De oorzaak kan liggen bij zwakke bekkenbodemspieren. Het kan in dit geval geen kwaad je bekkenbodemspieren goed te gaan trainen. Ook het verlagen van je stresslevel kan helpen.

2. Aandrang-incontinentie

Bij deze vorm van incontinentie komt de drang om te plassen in één keer op en kun je deze niet onderdrukken. Van alle volwassen vrouwen heeft een kwart tot ruim de helft last van urine-incontinentie. Bij vrouwen boven de 50 jaar gaat het vooral om urge-incontinentie, soms in combinatie met stressincontinentie. Wat kan helpen bij deze klachten is blaastraining: je krijgt dan oefeningen van je dokter die je dagelijks moet doen. Het is belangrijk om de oefeningen een tijdje vol te houden, om blijvend effect te merken. Helpt dit niet (voldoende)? Dan kan je arts je soms medicijnen voorschrijven die zorgen dat je blaasspieren ontspannen.

3. Overloopincontinentie

Zoals de naam al doet vermoeden, verlies je bij overloopincontinentie (of druppelincontinentie) druppels urine zonder dat je daar iets aan kunt doen. Het komt vooral bij oudere mannen voor, maar vrouwen kunnen er ook last van hebben. Bij deze vorm van incontinentie kan de blaas minder goed of niet samentrekken of werken de gevoelszenuwen rond de blaas minder goed. Het is moeilijk om de aandrang tot plassen op tijd aan te voelen en je ervaart vaak pijn bij het plassen. Deze vorm van incontinentie komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Blaastraining wordt aangeraden en ook het doen van bekkenbodemoefeningen kan helpen. Helpt dit niet voldoende? Dan kan je arts je soms medicijnen voorschrijven om je blaas te ontspannen.

Van welke vorm je ook last hebt: het kan knáp vervelend zijn en je leven flink beïnvloeden.

Wat je nog meer kan doen tegen ongewenst urineverlies?

Speciale pads

Er zijn veel producten verkrijgbaar, die het leed wat urineverlies heet helpt te verzachten. Denk aan speciale incontinentiebroekjes, pads en inlegkruisjes.

Je voedingspatroon aanpassen

Niet alleen oefeningen en medicijnen kunnen helpen, ook het aanpassen van je voedingspatroon kan een positieve invloed hebben op urineverlies. Hier schreven we al eerder over.

Voldoende water drinken

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, want: van veel water drinken moet je toch nóg meer plassen? Maar: het drinken van voldoende water houdt je blaas gezond en helpt bovendien bij het voorkomen van irritatie in het blaasgebied.

Bekkenbodemoefeningen

We schreven het hierboven al: doe regelmatig speciale oefeningen die je bekkenbodem trainen, om meer controle over je blaas te krijgen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!


Bron: Dailymail.co.uk. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden