Libelle Beeld Libelle
LibelleBeeld Libelle

O zo mooi

DIY: zo maak je zelf een opbergladder

Deze opbergladder is niet alleen handig, maar ook nog eens leuk om naar te kijken. En heel handig om al je tijdschriften in op te bergen.

Seline StebaLibelle

Benodigdheden

 • 2 berkentakken à 190 cm (uit het bos of via decoratietakken.nl)
 • Schaaflat van vurenhout 35x18x2100 mm €1,50 (Hornbach)
 • Boormachine
 • Beitel
 • Zaag
 • Bison constructielijm 250 gr €9,95 (Hornbach)
 • Lijmklemmen
 • Jute band 85 mm €1,95 p.m. (fournituren.nl)
 • Wit henneptouw €4,50 (Pipoos)

Zo maak je het

 1. Zaag voor de ladder de takken af op gelijke lengte. Leg ze naast elkaar en zorg dat de takken zo plat mogelijk liggen. Zet op beide takken, gemeten vanaf de onderkant, markeringen op 40, 110 en 170 cm; hier komen de sporten.
 2. Zaag 3 latjes van 45 cm vurenhout. Teken de maat van het schaaflatje, 35x18 mm, af op de plaats van de markeringen en maak inkepingen van 2 cm diep.
 3. Boor de inkepingen binnen het afgetekende gedeelte voor en steek met een scherpe beitel de inkeping uit. Controleer tussendoor of het latje erin past.
 4. Steek de drie latjes in een van de takken, kijk of ze de goede kant op wijzen en evenwijdig liggen en leg het geheel weer plat. Leg de andere tak zo evenwijdig mogelijk op 38-40 cm afstand. Is de tussenruimte niet overal even groot? Geeft niks, we zagen de latten nog op maat.
 5. Markeer op elk van de drie latjes de plek waar de tak ligt en tel er 2 cm bij. Zaag de latten op deze lengte af en controleer of alles in elkaar past.
 6. Haal de latjes los en lijm ze vast in de takken. Zet alles vast met lijmklemmen tot de lijm is uitgehard.
 7. Knip voor de tijdschriftenbuidel 4 stroken uit de jute band van 140 cm lang. De effectieve lengte van de stof is 120 cm, de overlap voor de tunnelzoom is 8-10 cm. Vouw de strook om de middelste sport en houd deze op zijn plek met klemmen. Stik met mooi koord de tunnelzoom vast, herhaal dit voor de overige stroken. Herhaal dit voor de onderste sport en let op dat elke strook even lang wordt. Verbind de afzonderlijke stroken met elkaar door ze op een paar punten met elkaar te verbinden met een lusje wit hennep touw.
null Beeld Libelle
Beeld Libelle

DIY: JANNEKE PETERS EN JEF VAN TRICHT

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden