Hoe groot is mijn ego? Test Beeld Getty Images
Hoe groot is mijn ego? TestBeeld Getty Images

Doe de test: hoe groot is jouw ego?

Benieuwd hoe groot jouw ego is? Vul de test eerlijk in! De uitslag lees je daarna onderaan.

Pieternel DijkstraGetty Images

Omcirkel steeds het antwoord dat jouw mening het best weerspiegelt. Er zijn geen goede of foute antwoorden!

De uitslag van de test

Het vaakst antwoord N:

Je hebt best een groot ego: je vindt jezelf bijzonder, en dat is mooi. Je laat ook niet over je heen lopen en zorgt goed voor jezelf. Maar pas op, want in het contact met anderen kan dat averechts werken. Je kunt soms wat neerkijken op anderen en je gepikeerd voelen als mensen kritiek hebben of je niet genoeg aandacht geven.

Tip: kijk in plaats van naar je eigen positieve kanten ook eens naar die van anderen. Dan wordt duidelijk dat andere mensen ook veel te bieden hebben en dat je veel van hen kunt leren. Dat zorgt voor een wat gelijkwaardigere houding in het contact met anderen. Je zult je dan (nog) beter voelen over jezelf!

Het vaakst antwoord G:

Je hebt een gezond en positief ego. Je denkt, in grote lijnen, positief over jezelf. Je hebt zelfvertrouwen en weet wat je voor anderen kunt betekenen. Dat zorgt ervoor dat je, ook bij onbekenden, ontspannen en jezelf bent. Op die manier is het gemakkelijk om vrienden te maken en waardevolle relaties op te bouwen. Het enige nadeel is dat je wat gezapig kunt worden. Omdat je tevreden bent, voel je geen behoefte meer om jezelf te ontwikkelen ‒ dat is je goed recht!

Tip: blijf vooral anderen aansteken met deze positieve houding. Je kunt onzekere mensen helpen wat meer op hun positieve kanten te letten door ze bijvoorbeeld te complimenteren.

Het vaakst antwoord O:

Je hebt een klein ego. Je vindt jezelf niet bijzonder en hebt vooral oog voor wat niet goed is. Hierdoor kun je je onzeker voelen, bijvoorbeeld over je uiterlijk, je werk en in contact met anderen. Het kan ervoor zorgen dat je mooie kansen voorbij laat gaan omdat je denkt ze niet aan te kunnen. Door deze bescheiden houding kan het bovendien zijn dat andere mensen je over het hoofd zien en geen rekening met je houden.

Tip: het is tijd om die bescheidenheid te laten varen. Richt de focus bewust op wat goed gaat, wat je kunt en op je positieve kanten. Anders doe je jezelf tekort.

Het vaakst antwoord L:

Je hebt een wat wisselend ego. Je hebt soms een tegenstrijdig beeld van jezelf en ervaart ups en downs in het zelfbeeld. Het ego fluctueert met hoe je in je vel zit. Uiteindelijk is daardoor niet altijd goed zicht op wie je nu precies bent en wat je kunt. Dat kan vervelend zijn. Voor andere mensen kan het soms verwarrend zijn omdat ze niet altijd weten wat ze van je kunnen verwachten.

Tip: ga voor jezelf eens na wat je belangrijk vindt in het leven: werk, relaties, hobby’s, reizen of iets anders. Kijk of het leven zo ingericht kan worden dat je daar optimaal invulling aan geeft. Dat geeft houvast in tijden dat je jezelf een beetje kwijt bent.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden