Doe mee met onze alcohol-enquête
Eén wijntje per dag is goed voor hart en bloedvaten zegt men, maar dat effect is alleen aangetoond bij mannen van 45 jaar en ouder en vrouwen in de overgang. Volgens deskundigen kan één wijntje (of biertje) per dag weinig kwaad. Méér alcohol verhoogt aantoonbaar het risico op wel zestig verschillende ziektes, van herseninfarcten en beroertes tot allerlei soorten kanker.
Een dagje pauze moet kunnen, anders dreigt al afhankelijkheid. Alcohol is een drug: het is verslavend en beïnvloedt de geest. Het lichaam raakt snel gewend aan een dagelijkse dosis en wil dan meer, voor hetzelfde effect. Of je bier of wijn drinkt maakt niet uit, in elke alcoholconsumptie zit zo’n 10 cc pure alcohol. Tijdens zwangerschap of borstvoeding is drank echt uit den boze, via de moeder krijgt de baby de alcohol ook binnen.
De kater komt later
Het kost de lever een tot anderhalf uur om een glas alcohol af te breken. ’s Avonds een glas of acht drinken, betent dat je lichaam de volgende ochtend dus nóg aan het verwerken is. Dit proces versnellen kan niet. De oorzaak van de beruchte kater is vooral uitdroging, want alcohol zet de nieren aan tot extra vochtafscheiding. De hoofdpijn is een gevolg van vochtgebrek in de hersens en de chemische toevoegingen in drank. Water en alcohol afwisselen helpt, want dat houdt het vochtgehalte op peil en bovendien drink je dan minder alcohol. Een lege maag versterkt het alcoholeffect.
Hoeveel drinken we nu eigenlijk echt?
Doe mee aan onze alcohol-enquête. In november lees je de uitslag in Libelle.