null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Doen dit weekend: deze mooie route langs rivier de Linge bewandelen

Terwijl de meeste rivieren Nederland in-of uitstromen, begint en eindigt de Linge in ons land. Het riviertje kronkelt langs plaatsen als Heukelen, Leerdam en Asperen. Onderweg: fruitbomen, heel veel fruitbomen.

Fleur TomholtGetty Images/iStockphoto

Wandel en snoep

Loop over dijken en door dorpen vanaf station Geldermalsen in 9 kilometer naar Beesd. Of wandel nog zo’n 13 kilometer door en eindig in Leerdam. Vooral in het najaar is het langs de rivier een feestje, als de vruchten en noten rijp zijn. Appels, peren en uiteraard kersen; ze groeien uitstekend op de vruchtbare riviergrond van de Betuwe en overal langs de weg worden ze te koop aangeboden. Ook liggen er veel mooie villa’s langs de route.

Bijzondere honing

Fijne tussenstop: op Landgoed Mariënwaerdt, een 900 hectare groot natuurgebied tussen Beesd en Tricht ligt de Zorgimkerij. Koop hier een potje honing of een waskaars, gemaakt door mensen met een beperking. Zij kunnen gepassioneerd vertellen over de producten, maar flink inslaan betekent wel de rest van de wandeling sjouwen...

Koninklijk tintje

Sla in Leerdam vooral het Hofje van Mevrouw van Aerden niet over. Dit hofje met prachtige binnentuin werd gebouwd rond 1700 als opvang voor ongehuwde dames en protestantse vrouwen ‘van onbesproken gedrag’. Leuk detail: de stichters waren goede vrienden met het Huis van Oranje. Inmiddels is het een museum, met in de Regentenkamer schilderijen van Hollandse meesters. Struin ook door de bijbehorende nutstuin aan de Linge met walnotenbomen, leiperen en vergeten groenten en kruiden.

Streekgerechten

Wie geen genoeg krijgt van de meanderende rivier, kan even uitrusten bij ‘t Veerhuys, met heerlijk uitzicht op het water. Ooit deed het etablissement, gevestigd in een monumentaal 18e-eeuws pand, dienst als wachtruimte voor reizigers die het veer naar Asperen namen. De bediening is snel en het menu lekker eenvoudig. Specialiteiten zijn de pannen-koeken met noten en vers fruit. Hoe kan het ook anders in deze streek?

Tekst Yasmine Esser. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden