null Beeld

Duizenden vrouwen hebben ten onrechte geen blindedarm meer

Nieuws uit Engeland, maar daarom niet minder schokkend: duizenden jonge vrouwen laten door een verkeerde diagnose ten onrechte hun blindedarm verwijderen. 

De Univeristy of Birmingham ontdekte dat 28% van de vrouwen die een blindedarmoperatie zijn ondergaan, eigenlijk helemaal niet zo'n operatie nodig hadden. Dat geldt voor 12% van de onderzochte mannen. Een blindedarmoperatie is de meest voorkomende spoedoperatie in Engeland. Gemiddeld worden er maar liefst 80.000 mensen tussen de 16 en 45 jaar aan hun blindedarm geopereerd.

Bij een blindedarmontsteking is de appendix ontstoken. Deze wordt dan verwijderd. Maar in veel gevallen klopt deze diagnose niet en wordt een normale appendix weggehaald.

Symptomen en bloedtests

De onderzoekers bestudeerden gegevens van 154 ziekenhuizen door heel Engeland. Ze pakten 2 weken in 2017 waarin patiënten aan hun blindedarm werden geopereerd. In totaal werden die periode 5345 mensen behandeld. Slechts 32 personen kregen een risicoscore gebaseerd op hun symptomen en bloedtests om te achterhalen of ze wel écht een blindedarmontsteking hadden.

Menstruatiepijn

Van de 2000 patiënten die werden geopereerd, werd onder 28% van de vrouwen een normale, niet-ontstoken appendix verwijderd. De onderzoekers denken dat menstruatiepijn, urineweginfecties en eierstokcystes vaak pijn geven die wordt verward met een blindedarmontsteking.

Scans

Let wel: dit geldt voor Engeland. De onderzoekers zien bijvoorbeeld dat in Italië het percentage vrouwen die ten onrechte geen appendix meer heeft, 'maar' op 10% ligt. Patiënten krijgen niet vaak genoeg een CT scan om te bevestigen dat het om een blindedarmontsteking gaat. Deze scans worden vaak vermeden om patiënten niet onnodig bloot te stellen aan straling.

Complicaties

Tegenwoordig is de straling van deze apparaten zó laag dat Britse artsen dit volgens de onderzoekers moeten heroverwegen. Bovendien vergroot een (onnodige) blindedarmoperatie de kans op complicaties en stuwt het medische kosten flink omhoog.

Nederland

Nederlandse ziekenhuizen waarschuwen ook dat onder vrouwen in hun vruchtbare periode vaak pas ná de (kijk)operatie kan worden vastgesteld wat er daadwerkelijk aan de hand is geweest. Maar iets meer dan de helft van de vrouwen weet van tevoren dat ze een blindedarmontsteking hebben.

Hoe maak je het onderscheid tussen buikpijn en een blindedarmontsteking? Dokter Rutger helpt:

Bron: The Independent. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden