Kerstkoken

Dutch baby met zalm & grapefruit-venkelsla

null Beeld Eric van Lokven
Beeld Eric van Lokven

Heel fotogeniek, dit brunchgerecht. Lekker met zoet beleg, maar ook met hartig.

Studio Yvette van BovenEric van Lokven

Dutch Baby voor 4 personen:
• 3 eieren
• 150 ml melk
• 75 g bloem
• snuf zout
• geraspte schil van ¼ roze grapefruit
• 50 g ongezouten roomboter, in blokjes
Erop:
• 1 bol venkel
• 1 roze grapefruit
• 4 el lekkere olijfolie
• 1 tl venkelzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan en geplet in een vijzel
• 1 el witte balsamicoazijn
• 100 g gerookte zalm
• plukjes tuinkers

Bereiden: 20 min. Bakken: 20-25 min. Kcal.: 572 p.p.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop met een elektrische mixer op hoge snelheid de eieren licht en schuimig. Klop dan met een garde melk, bloem, zout en grapefruitrasp erdoor tot het een glad beslag is en laat dat even rusten. Zet een ovenbestendige (gietijzeren) koekenpan van 24-25 cm doorsnede, dus met een metalen handvat, geen plastic, in de oven en laat deze zeer heet worden. Snijd ondertussen de boven- en onderkant van de venkel, bewaar het venkelgroen. Halveer de bol venkel en snijd hem in flinterdunne plakjes met een mandoline of scherp mes. Snijd de schil van de grapefruit en snijd de partjes los zonder witte vliesjes boven een kom, zodat het sap wordt opgevangen. Roer hier olijfolie, venkelzaad en azijn door en breng op smaak met zout en peper. Meng de grapefruit en venkel met de dressing en zet opzij zodat de smaken kunnen intrekken. Doe ovenhandschoenen aan, open de oven, trek het rooster naar voren en laat de boter in de pan glijden. Zwenk de pan even rond om de boter gelijk te verdelen en giet dan het beslag erbij. Dit zal meteen borrelen en sissen. Schuif het rooster terug in de oven en sluit het deurtje. Bak de Dutch Baby 18-20 min. tot hij is opgebold langs de randen en goudbruin kleurt. Serveer hem in de pan met wat venkelsalade en plakjes zalm erop en gegarneerd met tuinkers. Geef de rest van de salade er apart bij.

Styling: Marijn Visser. | Bereiding: Ingmar Niezen. | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Le Creuset via bol.com, Ikea

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden