Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Edith begon haar eigen bedrijf

Edith Helwegen (38) werkte jarenlang als coördinerend verpleegkundige. Toen ze ontslagen werd, besloot ze: ik begin mijn eigen bedrijf.

‘In de zorg voelde ik me goed. Ik hielp mensen en betekende echt iets voor ze. Vanwege bezuinigingen werd onze hele afdeling opgeheven. Dat kregen we anderhalf jaar van tevoren te horen. Een schok natuurlijk. Iedereen was ervan in de war.

Advertentie

Ik merkte dat ik veel gesprekken had met mijn collega’s, over hoe ze zich voelden en wat zij straks wilden gaan doen. Ik was eigenlijk als een soort coach en loopbaanbegeleider bezig. Ik had eerder al gemerkt dat dat me lag, dat ik daar goed in was. Toen ik hoorde dat ik werkloos zou worden, dacht ik: waarom niet zelfstandig als coach aan de slag, waarom zou ik het niet over een heel andere boeg gooien?

Het roer om
Een eigen bedrijf beginnen is eng, ook financieel. Je moet veel dingen zelf regelen die vroeger door je baas werden afgehandeld. Je pensioen bijvoorbeeld, en allerlei verzekeringen.

Ik heb me daar meteen goed in verdiept door gesprekken met een financieel adviseur. Hij legde me uit hoe dingen werken en wat ik nu zelf moet oppakken om niet in de problemen te komen. Dat was meer dan ik had gedacht. Je realiseert je niet hoeveel je werkgever je eigenlijk uit handen neemt, en wat het kost om dat zelf te doen. Gelukkig is mijn vriend ook zelfstandig ondernemer en kan hij me erbij helpen.

Het beste voor mij
Ik ben me nu aan het oriënteren, en wil binnenkort beslissingen gaan nemen over mijn pensioen en zaken als arbeidsongeschiktheid. Dat vind ik belangrijk. Fijn is dat ik van mijn werkgever wachtgeld heb gekregen. Vier jaar lang krijg ik zeventig procent van mijn oude loon. Dat geeft me de tijd en rust om me goed te verdiepen in wat het beste is voor mij.’

Dit artikel staat deze week ook in Libelle. Met tips voor wie net als Edith een eigen bedrijf wil beginnen.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien