Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Een gestoorde vader, een dociele moeder

De eerste zin: De winter waarin ik veertien werd veranderde onze speelkamer langzaamaan in een kapiteinshut.

Waar het over gaat: Vader besluit dat het deze zomer een leerzame reis naar Lapland wordt: vijf weken trekken door onherbergzaam gebied. Dochter van veertien wil liever naar Zuid-Frankrijk.

Advertentie

Waardering: 7,5

Het verhaal schuurt en schrijnt als een natte jas op je blote huid die er eindeloos over doet om droog te worden. In dit doorsneegezin heerst zo’n terreur dat ik na twintig bladzijden al dacht: wat naar als je de schrijver bent van dit boek. Wat naar om minstens een jaar opgesloten te zitten met dit soort zieke geesten.

Als lezer heb je mazzel: ik had Lange dagen in één avond uit en was daarmee verlost van de gestoorde vader. Ook dacht ik verlost te zijn van het meisje van veertien dat nog te jong is om verzet te bieden. Maar de volgende dag zat het arme kind nog steeds in mijn hoofd.

Pia de Jong heeft haar gedachtewereld fantastisch neergezet. De Jong kan sowieso goed mensen neerzetten. Hoe is het anders te verklaren dat ik nog steeds een soort redeloze haat voel tegen de moeder in het boek? Ik wil die moeder wakker slaan. Tegen haar brullen: ‘Mens, laat van je horen, je maakt je kinderen kapot door zo dociel te zijn!’

Lange dagen is geen feelgoodroman. Het is een ergerlijk boek. Maar geschreven met een geheimzinnig soort spanning die je dóór laat lezen. Ik geef een 7,5.Lange dagen – Pia de Jong, Uitgeverij Prometheus
ISBN 9789044611960, Prijs € 17,95, Genre roman, Uitvoering paperback
Verschijningsdatum augustus 2008, Aantal pagina’s 253

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien