null Beeld

Een kwartier minder slaap kan al invloed hebben op je prestaties

Heb jij je slaap ook altijd zo hard nodig? Dat is niet zo gek, want blijkbaar kan een kwartier minder slaap al invloed hebben op je prestaties op je werk.

Volwassenen die 16 minuten minder slapen dan normaal, kunnen last krijgen van een slecht beoordelingsvermogen en moeite hebben met focussen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Minder slaap

Gebrek aan slaap is gekoppeld aan een verminderd geheugen en aan immuunsysteem- en hartproblemen. Zelfs het verlies van 16 minuten slaap kan hier al invloed op hebben. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Zuid-Florida. We hebben het in dit geval over 16 minuten minder slaap dan gebruikelijk.

Negatieve emoties

Weinig slapen gaat gepaard met een slecht beoordelingsvermogen. Je bent snel afgeleid en dat verhoogt je stressniveau. Uiteindelijk resulteert dit in een minder productieve dag. De universiteit van Zuid-Florida is dit onderzoek gestart doordat de hoofdauteur, Dr. Soomi Lee, het in haar eigen leven observeerde. "Als ik de vorige nacht slecht heb geslapen, merk ik dat het mijn dagelijkse leven verstoort, meer negatieve emoties", legt ze uit. "Dus vroeg ik me af of mijn slaapritme invloed had op mijn werkprestaties.

Concentratie en prestatie

De wetenschappers hebben het slaappatroon van 130 volwassenen geanalyseerd. Zij vulden dagelijks een vragenlijst in over hun slaap en hun functioneren: hoe laat gingen ze naar bed, hoeveel uur en minuten sliepen ze en hoe zouden ze hun slaapkwaliteit beoordelen. Verder werd hen gevraagd of ze op een schaal van 0 tot 4 konden aangeven of ze de volgende dag wel of geen moeite hadden met concentreren, zich ergens zorgen om maakten en of ze moeite hadden met vermijden van bepaalde gedachten.

Angstniveau

De onderzoekers ontdekten dat volwassenen die 16 minuten korter sliepen dan normaal, een slechtere slaapkwaliteit en meer cognitieve problemen rapporteerden. Voornamelijk als het ging om focussen. Dit had uiteindelijk ook negatieve invloed op hun werkprestaties. Hun angstniveau steeg, wat resulteerde in een minder productieve dag. Terwijl wanneer de deelnemers de volgende dag vrij waren, ze minder negatieve gevolgen ervoeren.

Vicieuze cirkel

Maar volgens Dr. Soomi Lee moeten deze mensen wel oppassen dat het niet steeds erger wordt. Wanneer werknemers slecht slapen, gaan ze slechter presteren, waardoor meer stress ervaren en nog slechter gaan slapen. "Het is een vicieuze cirkel tussen slaap en slechte cognitieve prestaties."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden