Eenmaal, andermaal: goedkope energie
De prijzen voor gas en stroom lopen de laatste tijd aardig op. Door mee te doen aan een veiling voor energieleveranciers bespaar je al gauw honderden euro’s.
De Consumentenbond, Groepsveiling.nl en Vereniging Eigen Huis trommelen jaarlijks een flink aantal consumenten op die zich voor de veiling inschrijven. Hoe groter de groep, hoe aantrekkelijker voor energieleveranciers om die als klant binnen te halen. Daar hebben zij wel wat lagere tarieven voor over. Volgens de veilingmeesters scheelt het je jaarlijks liefst 300 tot 450 euro op de energierekening.
Veiling van de Consumentenbond
Bij de Consumentenbond is de veiling al achter de rug, maar kun je nog tot 6 mei overstappen op de winnaar: de Nederlandse Energie Maatschappij. Het verwachte voordeel heeft de Consumentenbond becijferd op gemiddeld 330 euro per jaar.
Veiling van Eigen Huis
Bij Vereniging Eigen Huis (VEH) moet de veiling nog plaatsvinden. Je kunt je er tot 7 mei voor inschrijven. Daags erna bieden de energieleveranciers tegen elkaar op. Wie met het scherpste tarief komt, wint de veiling. Als deelnemer krijg je vervolgens een persoonlijk aanbod waarover je vier weken mag nadenken. Ga je erop in, dan regelt de nieuwe leverancier de overstap. Zo niet, dan hoef je verder niets te doen.
Lid zijn is niet nodig
Om deel te nemen aan de veiling hoef je geen lid te zijn van VEH, en dat geldt ook voor de Consumentenbond. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter deze aanpak immers werkt.
Overstapkosten
Let wel op overstapkosten die je oude energieleverancier in rekening kan brengen. Daarvoor is een wettelijk maximum. Stap je minder dan anderhalf jaar voordat het contract afloopt op, dan betaal je maximaal 50 euro. Is dat een langere periode dan wordt de boete hoger, tot maximaal 125 euro.
Gas én elektriciteit: twee keer overstapkosten
En nog een addertje: het energiebedrijf mag een vergoeding vragen voor gas én voor elektriciteit. Stop je met allebei, dan betaal je dus het dubbele. De nieuwe leverancier zoekt voor je uit hoe het zit en laat dat weten binnen de wettelijke afkoelperiode. Dat betekent dat je eventueel toch nog kunt afzien van de overstap.
Maar in de meeste gevallen zul je die kosten er snel uit hebben. In het ergste geval betaal je eenmalig 250 euro aan overstapkosten, een bedrag dat je in het eerste jaar veelal al ruimschoots terugverdient.