null Beeld

Eet je te weinig? Dan heb je (onbewust) last van deze 6 signalen

Te veel eten is niet goed voor je, maar te weinig eten ook niet. Hoe je erachter komt dat je niet genoeg voeding binnenkrijgt, lees je hieronder.

Renée Mulckhuijse

Wie te weinig eten binnenkrijgt, krijgt vroeg of laat namelijk te maken met de volgende signalen. Herken jij ze? Dan is het verstandig om meer te eten.

6 signalen dat je te weinig eten binnenkrijgt

Of je nu te weinig eet omdat je wilt afvallen of simpelweg geen honger hebt: heel gezond is het (op de lange termijn) niet. Het kan namelijk gepaard gaan met emotionele, mentale en fysieke problemen. De volgende tekenen wijzen erop dat je niet voldoende eet.

1. Je voelt je 9 van de 10 keer moe

Ben je vaak moe? Dan komt het misschien niet omdat je denkt dat je te weinig slaapt, maar misschien (ook) wel omdat je niet voldoende eet. Voedsel laat je interne motor draaien en gedurende de dag heb je eten nodig om dat motortje op gang te houden. Ieder persoon heeft per dag een x-aantal calorieën nodig om de stofwisseling op gang te houden. Blijf je daar standaard onder, dan slaat de vermoeidheid toe.

2. Je haar valt uit

Valt het je op dat je niet meer zoveel haar als eerst hebt? Dat het lijkt alsof je continu in de rui bent, omdat je borstel vol met haren zit? Het is normaal om iedere dag haren te verliezen, maar als je doucheputje er bijna van verstopt, is het geen goed teken. Het kan een signaal zijn dat je te weinig eet of dat je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Proteïne, biotine en ijzer houden je haar vol en gezond.

3. Je voelt je hongerig

Als je lange tijd te weinig eet, heb je misschien niet eens meer door dat je eigenlijk continu hongerig bent. Het klinkt hartstikke logisch dat dit een teken is dat je niet voldoende eet. Toch sta je hier misschien nog niet bij stil. Daarbovenop toont onderzoek aan dat te weinig calorieën tot je nemen leidt tot een verhoogde productie van cortisol, een stresshormoon dat is gekoppeld aan honger en het krijgen van meer buikvet.

4. Je slaapt niet goed

De laatste keer dat je een heerlijke nachtrust hebt gehad, kun je je niet meer herinneren. Herkenbaar? Ook dit is een teken dat je niet genoeg eet. Volgens onderzoek tast dit je slaap flink aan. Je slaapt slechter, het duurt langer voor je in slaap valt en je diepe slaap duurt te kort.

5. Je bent snel geïrriteerd

Val je om het minste of geringste uit en heb je vaker dan ooit last van irritatie momenten? Misschien ligt het dan niet aan de mensen om je heen, maar aan jezelf. Mensen die voor langere tijd te weinig eten zijn namelijk prikkelbaar en humeurig. Om de stemmingswisselingen tot een minimum te beperken is het belangrijk om niet te laag in je calorieën te zitten.

6. Je hebt het (altijd) koud

Als je het praktisch alleen warm hebt als het buiten boven de 25 graden Celsius is, kan het zomaar zijn dat je niet genoeg eet. Je lichaam moet een bepaald aantal calorieën verbranden om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Zelfs wanneer je maar iets minder calorieën eet, kan het al zijn dat je het koud krijgt.

Met dit handige rekensommetje kun je uitrekenen hoeveel calorieën je op een dag moet eten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Healthline. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden