Boter Beeld Getty Images
BoterBeeld Getty Images

Eindelijk antwoord: kun je boter beter in of buiten de koelkast bewaren?

Soms heeft een boterham gewoon een beetje roomboter nodig. Op zo’n klef kadetje met hagelslag bijvoorbeeld. En een croissantje is eigenlijk niet compleet zonder jam en een lik echte boter.

Susan DalstraGetty Images

Probleem is alleen: boter uit de koelkast is hard en smeert daardoor niet lekker uit. Geen wereldprobleem, maar toch wel irritant. Daarom rijst de vraag: kun je (room)boter zonder problemen buiten de koelkast bewaren?

Zuivel

Het antwoord is: ja. De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen. Door het hoge vetgehalte van boter – en soms de toevoeging van zout – krijgen bacteriën niet de kans om zo snel te groeien als in andere zuivelproducten.

Hoe zit het dan met andere soorten ‘boter’? Wat is nu eigenlijk de beste bewaarplek voor dit smeersel? Ook voor margarine geldt: prima om ’m buiten de koelkast te bewaren, mits het daar niet warmer wordt dan 21 graden.

Botervloot

Boter overleeft dus prima een weekje buiten de koelkast. Je kunt deze periode verlengen als je de (room)boter in zo’n mooie botervloot bewaart. Dan gaat-ie tot twee weken mee. Je moet echter wel overwegen of je dat wil. Boter in de koelkast blijft namelijk gerust vier maanden goed. Een handige oplossing hiervoor is om een stuk van de boter af te snijden en deze in je botervloot te bewaren. De rest laat je in de koelkast.

Mocht je trouwens héél weinig boter gebruiken, dan kun je ook nog een deel van de boter in de vriezer bewaren. Hier blijft het tot een jaar lang goed.

Zo weer zacht

Heb je de boter uit gewoonte toch weer in de koelkast gezet? Geen paniek, met deze truc is de boter zó weer lekker smeerbaar.

Bron: Huffington Post, Radar.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden