Mannen kunnen maar één ding tegelijk Beeld Getty Images
Mannen kunnen maar één ding tegelijkBeeld Getty Images

Eindelijk opheldering: daarom kunnen mannen maar 1 ding tegelijk (+ nog 3 mythes ontrafeld)

Het is vandaag Internationale Mannendag. Reden te meer om ons een beetje in hem te verdiepen. Want zij begrijpen dan misschien niets van ons; dat geldt andersom net zo goed.

Susan DalstraGetty Images

Gelukkig zijn daar Jan Heemskerk en Marcel Langedijk om één en ander op te helderen. Samen schreven ze in 2015 het boek Mannen: de waarheid. Daarin houden ze 51 vreemde ‘waarheden’ over mannen tegen het licht én doen ze allerlei onsmakelijke, onbeschofte en alledaagse mannengeheimen uit de doeken. Saillant leesvoer dus, dat we graag met je delen. Vooral de volgende mythes:

1. Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen

“We willen best luisteren en we vinden jullie en hetgeen jullie te vertellen hebben écht interessant. Maar: als wij koken, dan koken we. Dan kunnen we niet luisteren naar kantoortuinintriges of koffieautomaatroddels, hoe sappig ook. Eén ding tegelijk, dames, dat kunnen we. Waarom? Niet omdat we dom of ongeïnteresseerd zijn, zoals vaak wordt gedacht. Nee, we kunnen één ding tegelijk omdat we dat ene ding Heel Erg Goed willen doen. Dus: of koken, óf luisteren. Óf House Of Cards kijken, óf luisteren. Óf wild-erotisch-je-rug-masseren, óf luisteren. Er zijn mensen die dat ‘autistisch’ noemen. Wij noemen het ‘perfectionistisch’.”

2. Waarom mannen niet graag helpen in het huishouden

“De reden is: wij houden niet van saaie klusjes. En al helemaal niet van saaie klusjes waarvoor we geen daverend applaus krijgen. Houthakken is ook saai, maar je kunt het doen met ontbloot bovenlijf, zodat jullie de spiergroepen zien sidderen onder het geweld waarmee we de kliefbijl door de kansloze stronken beuken en direct na gedane arbeid ons cocacolalightlijf uitzinnig willen beklimmen. Mannen willen best klusjes doen, maar dan wel leuke, of dankbare. Zo simpel is dat. De rest boeit ons niet. Dus: stofzuigen en schoonmaken, grasmaaien (tenzij op een John Deere industriële stadsparkmaaier), de goten leeghalen én alles dat met de was te maken heeft... Nee dank je, liever niet.”

3. Waarom mannen geen zielsverwant kunnen zijn

“Om redenen waar wij slechts naar kunnen gissen, willen vrouwen dat hun mannen - naast minnaar, huisgenoot, gezamenlijke bankrekening en co-ouder - ook hun ‘soulmate’ zijn. Welnu, lieve dames, dat zal helaas niet gaan. Jij zoekt een yin voor je yang, een duoziel of synchroon kloppend hart, een geloofsgenoot in jouw hoogstpersoonlijke religie, een resonerende klankschaal voor je innerlijk-emotionele orgel, een spirituele tweelingbroer? Jammer, maar helaas: je man kan in dezen niets voor jou betekenen. De liefde van een man is op spiritueel niveau zo plat als een dubbeltje. De liefde van een man is praktisch en tastbaar.”

4. Waarom mannen zo graag niets doen

“Als jullie niks doen, raakt binnen 3 minuten die rusteloze stuiterbrij die jullie hersens noemen aan de (over)kook, met alle desastreuze gevolgen van dien. Daarin zijn wij anders. Heel anders. Jullie houden er niet van en kunnen het niet. Wij wel. Sterker: wij zijn dol op nietsdoen. Mensen zijn net leeuwen: de vrouwtjes lopen de hele dag te redderen en te jagen en te doen, de mannetjes luieren heerlijk in het zonnetje en vlammen alleen als het strikt noodzakelijk is, in geval van honger, zin in seks of ruzie met de buurleeuw. Onthoud dat, en alles komt dik in orde.”

Bron: Mannen: de waarheid.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden