null Beeld

Einzelgänger? Dan heb je volgens de wetenschap meer kans op hallucinaties

Ben je graag op jezelf en spendeer je zonder moeite dagen in je eentje? Dan heb je volgens recent onderzoek meer kans op hallucinaties, dan mensen die graag in gezelschap zijn.

Anne-Flore Muller

Volgens de wetenschap heb je om waanbeelden te zien helemaal geen drugs nodig. Iedereen hallucineert namelijk vaker dan je zou denken en het is heel gewoon, meldt AD.

Iedereen hallucineert

Bepaalde drugs kunnen ervoor zorgen dat je hallucineert, maar toch kan het volgens psychiater en hoogleraar neurowetenschappen aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, Iris Sommer ook door allerlei andere factoren komen. "Iedereen hallucineert wel eens", stelt ze.

Hoe ontstaan hallucinaties?

Iris legt uit hoe waanbeelden ontstaan: "De waarneming is een samenspel tussen de zintuigen en de hersenen. De zintuigen geven aanwijzingen die door het brein worden geïnterpreteerd aan de hand van onze kennis en ervaringen. Maar als er te weinig aanwijzingen zijn, dan vult het brein deze informatie aan met herinneringen."

Weinig prikkels

Misschien heb je wel eens gehad dat je in het donker zat en dacht dat je iets zag, maar dat bleek heel wat anders te zijn toen je eenmaal het licht aandeed. Die persoon bij je bed, was toch gewoon een stoel met kleding. Dat komt doordat je brein bij uitblijvende informatie - in dit geval licht - zelf dingen gaat invullen. En dit kan in sommige gevallen dus 'verkeerd' uitpakken. Dat is het moment waarop hallucinaties ontstaan, of mensen bijvoorbeeld plots stemmen gaan horen.

Wat te doen

Wanneer je merkt dat je inderdaad vaak last hebt van angstaanjagende hallucinaties, kun je hier gelukkig wel wat aan doen. "Dan doe je er goed aan om meer lampen op te hangen. Want als een ruimte meer licht heeft, dan krijg je meer prikkels binnen via de ogen, hoeft het brein minder aan te vullen en kom je meteen op de juiste interpretatie", aldus Iris Sommers.

Volgens de wetenschapper hebben mensen die veel alleen zijn meer kans op hallucinaties. Toch wat vaker gezelschap opzoeken dus.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden