null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Elif Algu: “Er zijn nu 130 speelgoed-ruilmarkten door heel Nederland”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Deze week kandidaat 10:

Elif Algu (44, merkstrateeg) organiseert speelgoedruilmarkten met haar stichting Recycle Sint. “Ooit kwam ik na Sinterklaas thuis met mijn twee toen nog kleine kinderen en tassen vol spullen, die ze die avond hadden gekregen. Ik struikelde over het speelgoed in de huiskamer. Toen ik de kast opendeed, zag ik dat we exact hetzelfde spel hadden gekregen als we al hadden. Het klopt niet wat we hier doen, dacht ik. Mijn kinderen waren niet eens blij. Ze pakten gedachteloos alles uit. Daar werd ik flink chagrijnig van. Waarom kunnen we geen speelgoed met elkaar ruilen, en dat met Sinterklaas cadeau doen? Ik stapte naar de schooldirectie met mijn plan: zullen we een ruilmarkt organiseren op school? Zo geschiedde en alle deelnemers waren heel enthousiast. Maak van tweedehands eerste keus, is mijn motto. Heb je daarna nog iets nodig, koop het dan pas.

null Beeld

In de jaren daarna heb ik aan de ruilbeurzen een systeem gehangen en een handleiding gemaakt, zo kan iedereen een eigen ruilmarkt organiseren. Inmiddels zijn er honderddertig door heel Nederland. Ik zie nu soms hoe andere ouders bij de lokale radio- en tv-zenders vertellen over hun ruilmarkt. Dat er zo veel draagvlak is, maakt me blij en trots. In coronatijd kwam ik iemand tegen die in het zuiden van het land bezig was met een vrijwel zelfde concept. Zijn stichting heet Swip Swap. We hebben onze krachten gebundeld: met Swip Swap & Recycle Sint kunnen we nog meer mensen bereiken. Dat is nodig, want onze overconsumptiemaatschappij groeit. We verzamelen steeds meer en gooien alles met veel te veel gemak weg. We moeten dingen weer op waarde gaan schatten en denken: ik heb er plezier van gehad, wie kan ik er nu blij mee maken? Zo stelde ik bij verjaardagen aan visite voor iets voor ons in te pakken dat ze al in huis hadden. Dat was even wennen, maar later waren ze wel enthousiast. Ik wil graag laten zien hoe we beter bezig kunnen zijn. Ik hoop dat we komend jaar honderdvijftig ruilmarkten kunnen realiseren.”

  • Styling, haar en make-up: Ronald Huisinga. Stylingassistent: Juriaan Huijbregts. M.m.v. G-Star Raw (jumpsuit), Mango (shirt), Zara (sneakers)
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden