null Beeld

Elke dag een appel eten heeft déze gezondheidsvoordelen

'Snoep verstandig, eet een appel' was het devies in de jaren '80 en '90. Hoe gezond dat precies is, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Elke dag een appel eten zou de kans op sterven door kanker of een hartaandoening aanzienlijk verminderen.

Yasmine Esser

Een appel is handig mee te nemen, je eet het zonder te knoeien en het stilt voor even je zoete trek. Maar appels hebben ook heel wat gezondheidsvoordelen, blijkt uit onderzoek van de Edith Cowan Universiteit. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Zo gezond zijn appels

De wetenschappers kwamen tot nieuwe inzichten, doordat ze gegevens van een oude studie opnieuw onder de loep namen. Het gaat om het 'Danish Diet, Cancer and Health'-onderzoek, waarvoor 53.048 mensen 23 jaar lang werden gevolgd. De deelnemers hielden bij wat ze aten.

Flavonoïden

Zo kwamen de wetenschappers erachter dat mensen die dagelijks 500 mg flavonoïden eten, 36 procent minder risico hebben om de volgende 23 jaar te sterven. Het risico om te overlijden door hart- en vaatziekten daalde met 38 procent, door kanker met 36 procent. En laten appels nou echte flavonoïden-bommetjes zijn.

Flavonoïden zitten overigens niet alleen in appels. Al zijn appels wel erg gezond. Je mag ook andere fruitsoorten en groenten eten als je aan je dagelijkse portie flavonoïden wil komen.

Geen supplementen

Mocht je nu in de verleiding komen om flavonoïdensupplementen te slikken, dat raadt het Voedingscentrum niet aan. Volgens de instantie kunnen er negatieve effecten optreden bij hoge doseringen via supplementen. Zo schrijft het Voedingscentrum: "Sommige flavonoïden kunnen in combinatie met geneesmiddelen gezondheidsproblemen geven. Een bekend voorbeeld zijn de flavonoïden in grapefruitsap. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken mogen geen grapefruitsap drinken. Dit staat dan op die medicijnen."

Eetpatroon aanpassen

Ook de onderzoekers van de Edith Cowan Universiteit raden aan om vooral veel groenten en fruit te eten.

"Het is belangrijk om voldoende van deze antioxidanten te consumeren. Dat gaat gemakkelijk door je voedingspatroon aan te passen. Door een kopje thee te drinken, een appel, een sinaasappel, 100 gram bosbessen en 100 gram broccoli te eten, is het klusje al geklaard”, zegt hoofdauteur Nicola Bondonno.

Appeltje dan maar?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl, Edith Cowan Universiteit . Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden