null Beeld

Epidemioloog vertelt waarom het coronavaccin wantrouwen niet nodig is

Het coronavaccin komt steeds dichterbij, maar het lijkt erop dat hierdoor steeds minder mensen zich willen laten vaccineren. Is het wantrouwen tegen het vaccin eigenlijk wel terecht?

Online redactie Libelle

Een goed werkend vaccin kan een eind maken aan de pandemie, maar terwijl het ontwikkelen van een vaccin normaal gesproken jaren duurt, zijn ze nu binnen een aantal maanden al klaar. Is dit vaccin dan wel veilig?

Antistoffen

Bij een vaccin krijg je hele kleine virusdeeltjes toegediend in je lichaam. Deze zijn te klein om je daadwerkelijk ziek te maken, maar zorgen er wel voor dat je immuunsysteem de ziekteverwekker voor een volgende keer onthoudt. Je lichaam weet dankzij het vaccin welke antistoffen het op het virus af moeten sturen. Hierdoor word je niet ziek als je besmet raakt.

Angst

Een vaccin klinkt positief. Toch is het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren tegen corona de afgelopen maanden gedaald. Mensen willen zich niet vaccineren omdat ze vinden dat het vaccin te snel klaar is. Die snelheid zorgt voor veel wantrouwen. "Die angst snap ik, maar is niet terecht", zegt epidemioloog Alma Tostmann tegen NOS. "Sommige stappen in het proces zijn sneller doorlopen, maar dat wil niet zeggen dat het proces niet volledig is."

Vaart erachter

Normaal gesproken duurt de ontwikkeling van een vaccin gemiddeld zo'n 10 jaar. Nu zijn ze slechts maanden met het vaccin bezig. Is het dan wel veilig? "Ja, want het kan nu veel sneller gaan doordat er meer mankracht beschikbaar is", aldus Tostmann.

Bovendien worden tussentijdse resultaten gelijk doorgestuurd naar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), waardoor er ook flink wat vaart achter zit. Normaal wordt eerst het hele dossier afgemaakt en start daarna de beoordeling pas. De nieuwe werkwijze helpt dus ook bij de snelheid van de ontwikkeling.

Kwaliteit

Die snelheid gaat niet ten koste van de kwaliteit. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werking en veiligheid van de vaccins. Ook zij geven aan dat als het vaccin op de markt is, het gewoon veilig is. "De ontwikkeling gaat sneller, maar er worden geen stappen overgeslagen", zegt voorzitter Ton de Boer. "Wij zien alles wat we normaal ook moeten zien voor de beoordeling."

Langetermijneffecten

Maar hoe zit het dan met de langetermijneffecten van het coronavaccin? Die kunnen in zo'n korte tijd nog niet onderzocht worden. Toch maakt De Boer zich daar geen zorgen om. Je ziet volgens hem nauwelijks langetermijneffecten bij vaccinaties. "De bijwerkingen van vaccinaties zijn allemaal vrijwel hetzelfde. Een afweerreactie op het vaccin: roodheid op de plek van prikken, wat hoofdpijn, wat verhoging. Dat zijn bekende bijwerkingen in de beginperiode. Daarna zien we eigenlijk geen andere bijwerkingen."

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden