vallende sterren Beeld Getty Images/EyeEm
vallende sterrenBeeld Getty Images/EyeEm

Er zijn veel vallende sterren op komst en zo zie je ze nóg beter

Wil jij heel graag vallende sterren zien? Donderdag is jouw geluksdag. De Perseïden, een meteorenzwerm, passeert ons dan en dat zorgt voor spectaculaire lichtstrepen in de lucht. En zó zie je ze nog beter.

Eva BredaGetty Images/EyeEm

De grootste kans om vallende sterren te spotten dit jaar is op 13 augustus, als het volle maan is. De Perseïden zijn helder, snel en laten het bekende nalichtende spoor achter. Hoog aan de hemel zijn dan ieder uur naar schatting tien tot achttien vallende sterren te zien.

7 tips om meer vallende sterren te zien

Maar dan moet je wel de juiste voorbereidingen treffen. Want wie pech heeft, ziet helemaal niets. Wij geven je 7 tips om zo veel mogelijk vallende sterren te zien.

  1. Kies het juiste tijdstip. Naar verwachting zijn de meeste vallende sterren rond 4.45 te zien. Het licht van de volle maan van donderdag kan namelijk jouw uitzicht verstoren en de sterren minder zichtbaar maken. Rond kwart voor 5 ’s ochtends heb je daar minder last van.
  2. Zoek een donkere locatie met weinig tot geen kunstlicht. Je kunt last hebben van het licht van de maan, maar ook kunstlicht in je omgeving kan jouw uitzicht op te sterren verstoren. Kies dan ook liever niet voor je achtertuin, als je middenin de stad woont. Maar vul een picknickmand met lekkernijen en rij naar een park of strand even verderop. Best een leuk gezinsuitje toch?
  3. Kies voor een locatie met een open uitzicht. Het spreekt misschien voor zich, maar vanaf een open veld zie je natuurlijk meer sterren dan vanuit een bos.
  4. Kijk de goede richting op. Als je naar het (noord)oosten kijkt, heb je de meeste kans om veel vallende sterren te zien.
  5. Ga op een moment waarop er weinig wolken zijn. Die belemmeren je zicht. Lees voordat je gaat op internet de actuele weerberichten om te zien op welk tijdstip opklaringen worden verwacht. Ga liever een uurtje te vroeg op pad, als de hemel opgeklaard is, dan exact op het juiste tijdstip met veel bewolking.
  6. Zorg dat je ogen gewend zijn aan het donker. Hoe meer je ogen gewend zijn aan het donker, hoe beter je sterren en de nalichtende sporen van de Perseïden kunt onderscheiden van de donkere hemel. Om je ogen goed te laten wennen aan het donker, is het aan te raden om niet op je telefoon te kijken. In ieder geval niet in de 15 minuten voordat je vallende sterren wilt spotten.
  7. Houd jezelf en je ogen fit. Zorg dat je vroeg naar bed gaat, voldoende slaap hebt gehad, neem eten en drinken mee en las af en toe een kijkpauze van een paar minuutjes in. Je ogen moeten op scherp staan om zo veel mogelijk vallende sterren te kunnen spotten, dus aan jou de taak om ervoor te zorgen dat je lijf genoeg energie heeft voor een nachtje stargazing.

Wat ga je nou eigenlijk zien?

De Perseïden-meteorenzwerm bestaat uit kleine stukjes van de komeet Swift-Tuttle. Omdat de aarde rond de zon door een wolk met puindeeltjes vliegt, verbranden die deeltjes in de dampkring. Dit speelt zich af op zo’n 100 kilometer hoogte, waardoor wij de deeltjes zien als vallende sterren. De Perseïden houden de vaart er goed in: ze zweven met meer dan 200.000 kilometer per uur door de hemel.

Bron: Weeronline.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden