null Beeld

Eventalk: Dagelijkse bezinning met live muziek

Tijdens het Festival Oude Muziek vindt er in TivoliVredenburg dagelijks een Eventalk plaats. Dat is een korte interventie door een denker begeleid door muziek die ons de avond inleidt. Denkkracht en muziek vullen elkaar aan in verstilde sfeer. 

Cultureel Utrecht

UTRECHT - Bij ons is het minder bekend, maar in de Engelse kathedralen is de evensong een belangrijke traditie. Aan het eind van de middag opent de kerk haar deuren voor een gesproken overdenking omkranst met koormuziek. De Eventalk, een seculiere versie van de evensong, vindt plaats als het avonduur aanbreekt, om ons even te doen stilstaan in ons drukke leven voor een moment van bezinning. Van 29 augustus 2015 t/m 6 september 2015 spreken er verschillende geleerden, maar de muziek wordt steevast verzorgd door vocaal barokensemble Vox Luminis uit België. Filosofie en muziek vullen elkaar aan in een verstilde sfeer.

Overzicht van sprekers:

Za 29 Aug. 18.30: Jordi Savall, dirigent en gambist: ‘Een reflectie op de geschiedenis van de Europese muziek, met als een vertrekpunt een ironisch citaat van Stendhal uit 1809. Kunnen we eigenlijk wel spreken van vooruitgang? Hoe verklaren we dan al die eeuwen aan vergeten muziek?’ (spreektaal: Engels)

Zo 30 Aug. 18.30: Prof. Rosi Braidotti, Centre for the Humanities, Utrecht University: ‘Music, Drugs and Emancipation’ (spreektaal: Engels)

Aan oude muziek zit altijd maar een progressief, haast provocatief aspect. En als luisteraar van dit derde millennium is Rosi Braidotti hierdoor enorm gefascineerd. Een goed voorbeeld hiervan is de Kaffee Cantate van Johann Sebastian Bach (BWV 211). In haar Eventalk spreekt ze over heilige monsters en seculaiere spelers en komen ook onderwerpen als drugs en emancipatie aan de orde.

Ma 31 Aug. 18.30: Dr Barbara Titus, Muziekwetenschap, Universiteit van Amsterdam en coördinator van het Early Music symposium: ‘Wie bezet(te) het Maagdenhuis?’

Wat is de universiteit? Een publieke instelling? Een bedrijf? Een privilege “for the happy few”? Een vrijhaven voor experiment met de implicatie van (aanvankelijke) mislukking? Een opleidingsinstituut voor BV Nederland? Een reservoir van menselijke expressievormen, ideeën, verhalen, technieken en erfgoed? Deze vragen kregen urgentie tijdens de bezetting van het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam in de hete lente van 2015. In deze Eventalk dringen ze zich op conceptuele en zintuiglijke wijze opnieuw onontkoombaar aan ons op.

Di 1 Sept. 18.30: Dr Ernst van den Hemel, Religiewetenschap, Universiteit Utrecht: ‘The Times They Are A Changin’. Protestliederen: religie, muziek en provocatie’

We denken bij protestliederen vaak aan de jaren zestig, toen door muzikanten op vaak aanstootgevende wijze tegen heilige huisjes aangeschopt werd. Maar ambiguïteit, provocatie en grove suggestiviteit, verpakt in pakkende melodietjes, waren ook in de vroegmoderne tijd een favoriet middel om de geest van protest rond te doen gaan. Middels voorbeelden uit de tijd van de Rederijkers en de Nederlandse Opstand wordt verkend hoe protest, religie en muziek mede Nederland hebben gevormd.

Wo 2 Sept. 18.30: Prof. David Pascoe, Comparative Literature, Universiteit Utrecht: ‘Mourning Music’ (spreektaal: Engels)

Purcell’s Funeral Sentences speelde een belangrijke rol in de nationale rouw bij de dood van de Engelse koningin Mary. Maar wat gebeurt er met zo’n muziekstuk als het uit de originele context wordt gehaald en geplaatst wordt in een heel nieuw kader, zoals bijvoorbeeld de film A Clockwork Orange van Stanley Kubrick? Gaat er hierdoor ook de kracht van de muziek verloren of krijgt het opeens een heel nieuw licht?

Do 3 Sept. 18.30: Prof. Wiljan van den Akker, Literature, Universiteit Utrecht: ‘Poetry, Flamenco, Improvisation, Creativity’ (spreektaal: Engels)

Wiljan van den Akker praat over creativiteit en neemt een origineel startpunt: het in elkaar zetten van een nachtkastje van de Ikea. Hij eindigt bij misverstanden met betrekking tot improvisatie in de muziek, met de flamenco als voorbeeld. Grote vraag: bestaat er zoiets als vrije wil? Zijn antwoord is: nee.

Vr 4 Sept. 18.30: Prof. Josine Blok, Antieke Cultuur, Universiteit Utrecht: ‘Draagt muziek bij tot goed burgerschap?’

Muziek brengt mensen in beweging. In de Griekse stadstaten was muziek een onmisbare factor in het gezamenlijke leven van de burgers. Welke ideeën zaten daarachter en waarom zagen politieke filosofen muziek als de basis van goed burgerschap? En wat hebben deze ideeën nu nog te zeggen voor ons leven als burgers?

Za 5 Sept. 18.30: Prof. Wessel Krul, Moderne kunst- en cultuurgeschiedenis , Rijksuniversiteit Groningen: ‘Muziek als tijdmachine’

We gaan naar concerten van oude muziek omdat we deze muziek mooi vinden, maar ook omdat zij oud is. De oude muziek houdt iets uit het verleden levend dat velen niet graag zouden missen. Voor de duur van het concert zijn we even in een andere wereld. Maar wat is dat verleden waarmee de muziek ons in contact brengt? Wat zien we op de haltes tijdens onze tijdreis?

Zo 6 Sept. 11.00, 12.30: Aftrap van Culturele Zondag Uitfeest Een mystery guest spreekt de overpeinzing uit en ensemble Vox Luminis vertolkt het zelden uitgevoerde meesterwerk Spem in Alium van componist Thomas Tallis (Grote Zaal).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden