null Beeld

Experts voorspellen: 2021 wordt het jaar van de introvert

Dit jaar zijn we meer thuis dan ooit. Terwijl veel mensen niet kunnen wachten tot ze weer naar kantoor mogen, is thuiswerken voor de introvert juist een verademing. Experts voorspellen dan ook dat 2021 het jaar van de introversie wordt.

De groep die geniet van het rustigere leven zonder veel sociale verplichtingen is groter dan verwacht, blijkt uit onderzoek.

Opgebloeid in coronatijd

Normaliter is december een drukke maand vol sociale gelegenheden als kerstborrels, etentjes, nieuwjaarsborrels en feestjes. Een hoop gezelligheid, waar vooral de extravert erg van geniet. Voor introverten is een overvolle agenda met sociale verplichtingen een minder groot feest. Volgens onderzoek van Psychologie Magazine onder 1300 mensen zijn zij juist opgebloeid in deze coronatijd.

Rustiger en energieker

Uit de antwoorden van de respondenten blijkt dat 67 procent van de introverten zich rustiger en ontspannender voelt sinds de coronamaatregelen ingingen. Ook geeft 63 procent aan minder overprikkeld te zijn en meer in contact met zichzelf te staan. Maar liefst 30 procent voelt zich energieker sinds we vooral thuiswerken en minder sociale verplichtingen hebben.

Extaverte maatschappij

De maatschappij is nog altijd zeer gericht op de extravert en er is veel waardering voor naar buiten gerichte, expressieve personen. Hierdoor voelen veel mensen de druk om aan het ideaalbeeld van de extravert te voldoen. Tweederde van de respondenten geeft zelfs aan graag extraverter te willen zijn. Opvallend is dat ruim tweederde van de introverten zegt zich weleens extaverter voor te doen dan hij of zij, bijvoorbeeld op feestjes of tijdens vergaderingen.

Het jaar van de introversie

Volgens experts gaat hier verandering in komen, nu ons normale leven in de war is geschopt door het coronavirus. 2021 wordt volgens experts dan ook het jaar van de introversie, met meer aandacht en lof mag voor de introverten onder ons. "Eigenschappen als bedachtzaamheid en bescheidenheid mogen meer op waarde worden geschat. En er is geen betere tijd om daar iets in te veranderen dan nu", zegt persoonlijkheidsonderzoeker Bertus Jeronimus van de Rijksuniversiteit Groningen hierover.

Wil jij weten of je introvert, ambivert of extravert bent? Dan kun je dat via deze snelle test heel gemakkelijk achterhalen.

Vind je videobellen nog altijd lastig en ongemakkelijk? Met deze tips voorkom je onhandige momenten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Psychologiemagazine. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden