null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Experts zijn verdeeld: moet er een verbod op (nieuwe) snackbars komen in Nederland?

Een adviesorgaan van de overheid wil gemeenten de mogelijkheid geven om de komst van nieuwe snackbars te verbieden. In sommige landen gebeurt dat al. Maar waarom zou dat ook hier moeten gebeuren? En wat zou dit betekenen?

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

We zochten het voor je uit.

800 meter

Even snel een patatje met of een frikandel eten? In Nederland hoef je gemiddeld slechts 800 meter te wandelen hiervoor. En dat terwijl je een stuk verder moet om naar de supermarkt (900 meter), huisarts (1 kilometer) en bibliotheek (2 kilometer) te gaan. Kortom: een ongezonde snack is binnen handbereik, terwijl instanties die je gezondheid bevorderen verder weg zijn.

Meer snackbars

Het aantal snackbars en fastfoodrestaurants lijkt de laatste jaren ook niet te zijn afgenomen. Sterker nog, fastfoodketens lijken alleen maar uit te breiden. Een vette hap halen was nog nooit zo makkelijk en een ongezonde keuze nog nooit zo dichtbij.

Verbod op snackbars

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving vindt dit zorgwekkend en raadt aan om gemeenten de mogelijkheid te geven om nieuwe snackbars te weigeren. Hiermee hoopt de raad ongezond eten te ontmoedigen. Zeker in arme wijken is dit een probleem.

Voorbeeld

Den Haag mag zelf bepalen hoe zo'n regeling voor gemeenten eruit zou gaan zien. Maar er zijn al een aantal landen die als voorbeeld kunnen dienen. Zo is deze regel in Engeland, Canada en een aantal Amerikaanse staten al van kracht.

Buitenland

Zo kampten veel mensen in het zuiden van Los Angeles met obesitas, waarop de gemeente in 2008 besloot om geen nieuwe fastfoodrestaurants meer te openen. Ketens zoals McDonald's mochten dan ook geen extra vestigingen meer opzetten in het zuiden van Los Angeles.

In Canada is om gezondheidsredenen en vanwege het verkeer de komst van nieuwe drive-throughs stilgelegd van 2002 tot 2016. Maar liefst 27 gemeenten sloten zich hier bij aan.

En ook in Londen kwamen er dergelijke maatregelen. Zo wil de burgemeester daar dat er geen nieuwe snackbars worden geopend binnen een straal van 400 meter van scholen.

Effectiviteit

Deze maatregelen hebben hun effectiviteit nog niet bewezen, maar dat komt met name door de details van de maatregelen. Zo mochten fastfoodketens in Los Angeles wél hun deuren openen als ze zich vestigden in een overdekt winkelcentrum: een populaire locatie voor fastfoodketens. Het aantal mensen met obesitas in Los Angeles nam in de jaren na de maatregelen dan ook niet af, maar toe.

Pakket van maatregelen

In Nederland zijn er ook experts die twijfelen of een verbod op snackbars dé oplossing is. Volgens hen is het wel nodig, maar moet het vooral in combinatie gebeuren met andere maatregelen. Zo moeten snoepautomaten verboden worden, maar water overal gratis. Ook zou het effectief zijn om de btw op groente en fruit te verlagen.

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving is dan niet enkel voor een verbod op nieuwe snackbars, maar voor een pakket van maatregelen dat ervoor moet zorgen dat mensen gezonder gaan leven.

Wil jij wat vaker je vette hap inruilen voor iets gezonds? Maak dan deze gezonde kapsalon. Lekker én voedzaam:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden