null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feestje gehad gister? Dít is waarom dansen je gelukkiger maakt

Hou jij ook zo van dansen? Goed nieuws! Of je het nou op een feestje, in de badkamer of tijdens dansles doet; onderzoek wijst uit het het je gelukkig maakt.

Kirsten BloemenGetty Images

Volgens Marc Leman, professor dokter en musicoloog aan de Universiteit Gent, komen we tijdens dansen in een ander bewustzijn. Hier zijn drie redenen voor.

Dansen zorgt voor lichamelijke interactie

Volgens Charles Darwin is de uitdrukking van ons lichaam een biosignaal. Dit betekent dat we op expressieve lichamelijke uitdrukkingen een expressieve respons verwachten. Bijvoorbeeld: jij bent lekker aan het dansen en probeert jouw vriendinnen ook de dansvloer op te krijgen. Wanneer dit lukt en jullie je fijn samen aan het uitleven zijn op de dansvloer, maakt dit gevoel van lichamelijke en sociale interactie je gelukkig.

Het ritme van de muziek is voorspelbaar

Dit is een cognitief fenomeen. Elk lied heeft een bepaald deuntje, ritme en beat. Onze hersenen maken continue berekeningen tijdens het luisteren naar muziek. Ze proberen het ritme te voorspellen, zodat we er goed op kunnen dansen. Hierdoor krijgen we het gevoel dat we controle hebben over de muziek en dus ook over de omgeving waarin we zijn. Dat gevoel van controle geeft ons kracht.

Dansen maakt chemische stoffen vrij

Tot slot heb je ook het biologisch fenomeen. Terwijl je losgaat op de dansvloer, komen er chemische stoffen zoals hormonen en neurotransmitters vrij. Hierdoor raak je opgewonden en heb je het gevoel dat je alles aan kunt. Om die reden kan het zelfs verslavend werken om met de voetjes van de vloer te gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden