Feestje voor het oog én de mond: walnoten-mokka-toefjestaart

Walnoten-mokka-toefjestaart Beeld Eric van Lokven
Walnoten-mokka-toefjestaartBeeld Eric van Lokven

Met de juiste techniek en een beetje geduld ontstaan de mooiste meesterwerken. Gewoon, in eigen keuken. Dat wordt snijden, vlechten, weven en flink wat knappe toefjes spuiten.

Nagerecht voor 8-10 punten
Voor de cake:

• 4 eieren

• 125 g suiker

• 3 el melk

• ½ maatschep tl vanille-extract

• 150 g zonnebloem­olie

• 150 g bloem

• 125 g walnoten, grof gemalen of fijngehakt

• 2 maatschep tl bakpoeder

• 2 maatschep el oploskoffie

• Snuf zout

Voor de crème:

• 150 g suiker

• 1 el citroensap, voor het ontvetten

• 250 g roomboter, boterzacht

• 1-2 tl vanille-extract

Breng op smaak/kleur met:

• 6-8 el oploskoffiepoeder

• 4 el cacao (of meer)

• Kleurstof

Extra:

• Springvorm van 22-24 cm Ø met bakpapier op de bodem en ingevet

• Metalen (of glazen) mengkom

• Mixer

• Suikerthermometer (optioneel)

• 3 spuitzakken met ster-gekartelde spuitmondjes of kies verschillende mondjes

Bereiden: 40 min. Oventijd: 35 min. Afkoelen: 2 uur. Decoreren: 20 min.

Verwarm de oven voor op 155-160 °C, elektrische stand. Doe de eieren met de suiker, melk en vanille in een beslagkom en mix schuimig. Voeg de olie toe en mix. Roer in een tweede kom de droge ingrediënten voor de cake door elkaar en mix door het eimengsel tot beslag. Spatel in de vorm en bak in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Test of een satéprikker schoon uit de cake komt, bak anders nog 5 minuten langer. Haal na 10 minuten koelen uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Is de cake toch bol geworden? Keer hem dan na een kwartier en laat hem ondersteboven verder afkoelen.

  1. Doe voor de botercrème de suiker in een steelpan met 50 ml water en breng aan de kook op matig vuur, zodat de suiker kan oplossen. Maak intussen de metalen kom en de mixergardes vetvrij met citroensap en keukenpapier. Mix de eiwitten tot pieken. Laat intussen de suikerstroop koken tot deze 120 °C (de stroop bubbelt, maar karamelliseert nog niet) bereikt heeft en haal van het vuur. Giet in een dun straaltje al kloppend bij het eiwit, zodat het eiwit gaart. Blijf kloppen tot het lauw is – het koelt sneller als je de kom in een bak koud water zet. Mix er daarna in gedeeltes de zachte ­boter door tot alles is opgenomen en mix de vanille ­erdoor. Breng de crème op smaak en kleur.
  2. Roer in een kommetje 2/3 van de oploskoffie met 1-2 el kokendheet water glad en voeg meer koffie­poeder toe tot een dikke pasta. Doe hetzelfde met de cacao. Als papje neemt boter of roomkaas de kleur namelijk beter op dan als poeder. Verdeel de crème over zoveel kommen als kleuren en in ongelijke hoeveelheden naar de gewenste kleuren. Voor de grote toeven heb je zeker 2/3 deel van de crème nodig. Begin met een eetlepel koffiepasta en merk zo vanzelf hoeveel nodig is. Is de crème op smaak, maar nog niet op kleur, breng dan verder op kleur met kleurstof.
  3. Kleur zo ook de andere delen crème en spatel in de spuitzakken. Houd op kamertemperatuur, want in de koelkast wordt de crème te hard om mee te spuiten.
  4. Zet de taart laag op een tafeltje, zodat je er recht bovenop kijkt. Spuit eerst de grote toeven op de taart, met hier en daar wat tussenruimte.
  5. Vul de tussenruimten op met kleine toefjes van de andere kleuren. Vul eerst de grotere ruimtes op.
  6. Vul vervolgens de gaatjes op met kleine toefjes. Serveer de taart op kamertemperatuur.
Walnoten-mokka-toefjestaart Beeld Eric van Lokven
Walnoten-mokka-toefjestaartBeeld Eric van Lokven

Ook lekker: een bananencake met toeven crème met vanille en kaneel erdoor, en toefjes chocoladecrème.

Styling: Cyn Ferdinandus Receptuur: Yvonne Jimmink Fotografie: Eric van Lokven

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden