null Beeld

Franse uiensoep: zo maak je het!

Stampotten en soepen doen het het altijd goed tijdens de herfstmaanden. Neem bijvoorbeeld deze gegratineerde Franse uiensoep. De traditionele variant gaat voor het serveren nog even in de oven om de kaas te laten smelten. En omdat de Fransen verstand van (culinaire) zaken hebben, doen wij dat natuurlijk lekker ook!

Wat heb je nodig?

- 600 g uien, in ringen

- 1 teentje knoflook, fijngesneden

- 1 el olijfolie

- 30 g boter

- 2 dl rode wijn

- 7 - 8 dl vleesbouillon

- 1 blaadje laurier

- 1/2 tijmblaadjes

- zout, peper

- 8 - 12 sneetjes stokbrood, licht geroosterd

- 125 g geraspte gruyère (oude kaas mag ook)

Zo maak je het!

Stap 1: Bak ui en knoflook circa 25 min. op zacht vuur in een mengsel van olie en boter.

Stap 2: Schenk de wijn erbij en laat deze helemaal verdampen.

Stap 3: Voeg dan bouillon, laurier, tijm en wat peper toe en laat de soep met het deksel schuin op de pan circa 30 min. zachtjes koken, roer af en toe.

Stap 4: Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Leg het brood in 4 ovenvaste kommen en schenk de soep erop.

Stap 6: Strooi de kaas over de soep en zet de kommen 15-20 min. in een voorverwarmde oven op 225ºC tot de kaas gegratineerd is.

Bereidingstijd: circa 50 min. Oventijd: 15-20 min. Circa 365 kcal p.p.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden