null Beeld

Franska interviewt Sophia Loren

Veertien was Libelle’s hoofdredacteur Franska, toen ze Sophia Loren ontdekte. Die prachtige amandelvormige ogen, dat wilde zij ook! Franska’s grote droom was dan ook om de Italiaanse filmster te interviewen voor haar blad. Nu is dat eindelijk gelukt. Sophia vertelt in de Libelle van deze week over haar nieuwe biografie én over hoe het is om, net als Libelle, al 80 jaar 40 te zijn.

Redactie Libelle.nl

Franska nam films met Sophia in de hoofdrol mee naar het interview en vroeg de filmster op welke films zij het meest trots is. Dit is Sophia’s top 4:

La Ciocara (Twee vrouwen)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchten Cesira (Sophia Loren) en haar tienerdochter Rosetta (Eleonora Brown) weg uit Rome om de geallieerde bombardementen te ontvluchten. Ze trekken, met gevaar voor eigen leven, naar hun geboortedorp. Daar ontmoet Cesira een onderwijzer op wie ze op slag verliefd wordt.

Een film van Vittorio De Sica (1964).

Ieri, oggi, domani (Gisteren, vandaag, morgen)

Ieri, oggi, domani is niet één film, maar drie korte films met iedere keer Sophia en Marcello Mastroianni in de hoofdrol. In iedere film hebben ze een totaal ander leven.

Een film van Vittorio De Sica (1963).

“Zo was ik twintig en nu ben ik al tachtig” – Sophia Loren

Matrimonio all'italiana (Huwelijk in Italiaanse stijl)

De succesvolle zakenman Domenico (Marcello Mastroianni) begint een affaire met de mooie Filumena (Sophia Loren). Ze is door armoede in de prostitutie beland en wordt zijn minnares. Hij weet echter niet dat zij drie kinderen heeft die opgevoed worden door een oppasser. Wanneer Domenico op het punt staat te trouwen met een jonge medewerkster doet Filumena alsof ze ernstig ziek is. Op haar ‘sterfbed’ vraagt ze hem om niet met die andere vrouw, maar met haar te trouwen.

Een film van Vittorio De Sica (1964).

Una giornata particolare (Een bijzondere dag)

8 mei 1939: Hitler is op bezoek in Rome om een bondgenootschap met de Italiaanse dictator Mussolini te sluiten. De Romeinse huisvrouw Antoinietta heeft geen tijd om met haar man en kinderen mee te gaan om de Führer en de Duce toe te juichen. Ze blijkt niet de enige te zijn die is achtergebleven in de huurkazerne. Ze ontmoet Gabriele, een homoseksuele man die als een van de weinigen ook niet is gaan kijken. De twee beleven die dag een heel bijzondere romance.

Regie: Ettore Scola, Productie: Carlo Ponti (1977).

“Ik weet al in de eerste seconde hoe het in elkaar steekt. Mijn instinct zit er zelden naast” – Sophia Loren

Bella Sophia

Sophia Loren, Italiaans actrice, werd geboren in Rome op 20 september 1934 en groeide op in Pozzuoli, in de buurt van Napels. Ze werd ontdekt door filmproducent Carlo Ponti met wie ze in 1957 trouwde. Samen kregen ze twee zoons, Carlo jr. (in 1968) en Edoardo (in 1973). Ze acteerde samen met Cary Grant, Frank Sinatra en vele anderen. Ze won veel acteerprijzen waaronder een Academy Award, Golden Globes en BAFTA Awards. Ze schreef ook een kookboek, Koken con amore, dat in 1971 verscheen.

Lees het hele interview met Sophia Loren nu in Libelle 41.

Bronnen: imdb.com, moviemeter.nl / Beeld: 3oneseven.com

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden