null Beeld

Ga toch fietsen: 12 e-bikeroutes door heel Nederland, voor elke provincie één!

Langs kastelen, door bossen en over grachten, met een e-bike kom je op de leukste plekjes in Nederland. Vergeet niet onderweg behalve de fiets ook jezelf op te laden. Fijne adressen genoeg, voor als we er over een tijdje weer heerlijk op uit kunnen. 

Online redactie Libelle

Route 1 Friesland

Vogelkijkroute - 39 km

Begin- en eindpunt: Burgum

Alleen op de zandweg van de Leswei tot aan de Marwei is het even stevig doortrappen en goed sturen. Verder doet de wind, die vrij spel lijkt te hebben in het Friese landschap, er niet toe op deze route. Lang leve de trapondersteuning!

Hier vind je de route. >

Op de uitkijk

Pauzeer in elk geval bij de vogeluitkijkposten bij het Burgumermeer en de Leijen, want met een beetje geluk laten de oeverzwaluwen en gekraagde roodstaarten zich zien. Maar ook typische weidevogels als de grutto en de kievit.

Coulisselandschap

Vanwege de beplanting en de houtwallen om de weides en akkers doet het landschap aan de oostkant van de route denken aan een toneel met coulissen. Het geeft een knus gevoel om door dit typische Nederlandse tafereel te rijden.

Eastermar

Het idyllische dorp Eastermar, ook bekend als Oostermeer, heeft zo'n 1600 inwoners. Typerend voor het plaatsje zijn de monumentale huizen en boerderijen en de gracht met bruggen. Behalve een slager, supermarkt, agrarische winkel is er ook een fietsenmaker. Voor je weet maar nooit.

Pauze

Stap in Rottevalle even af voor een high chocolate bij Paviljoen de Leyen (Bildreed 3). Fietsen op een e-bike mag dan voelen alsof je altijd wind mee hebt, aansterken met een chocoladearrangement is altijd goed. Na warme lavacakejes, macarons, vers fruit met chocoladedrip en brokken gevulde witte chocolade kun je er weer helemaal tegenaan. De serre van het paviljoen biedt een prachtig uitzicht op de Leijen. In de winter dobberen grote groepen eenden op het water, in het voorjaar en in de zomer laten bruine kiekendieven zich er zien.

Frylân Boppe!

Aan de rand van het dorp Earnewâld, in een van de mooiste natuurgebieden van Friesland ligt Hotel Restaurant Princenhof***. Dé plek voor een ontspannen verblijf aan de Friese wateren.

Boek hier 3 dagen Friesland.

Route 2 Groningen

Met mest en vork route - 39,7 km

Begin- en eindpunt: Molenrij

Deze bijna 40 kilometerlange e-bikeroute voert langs typisch Groningse dorpen als Eenrum en Kloosterburen, afgewisseld met weidse landschappen met vruchtbare kleigrond.

Hier vind je de route. >

Droge voeten

De tocht gaat door een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland, 600 jaar vóór Chr. vestigden de eerste bewoners zich al in dit kustgebied. In die tijd werden wierden ofwel terpen gebouwd om de voeten droog te houden. De historische kerken in de dorpen staan daarom nog steeds op de hoogste punten.

Plantenkwekerij

Aan de rand van het dorp Eenrum ligt De kleine plantage (Handerweg 1), een kwekerij van vaste planten, éénjarige planten, rozen en clematissen. Zet de fiets op slot en maak een wandelingetje door de tuin met strak geschoren hagen, onberispelijke paden en gazons. Bijzonder zijn de vele tuinkamers met beelden.

Kopje thee?

Bezoek de Theefabriek in de voormalige kerk en pastorie van het pittoreske Houwerzijl (Hoofdstraat 15-25). Ruim 30 jaar geleden werd het pand voor het symbolische bedrag van 1 gulden van de hand gedaan. Inmiddels is het dé plek voor theeleuten met een winkel, museum en theeschenkerij.

Slapen aan zee

Logeer op het meest unieke plekje van Nederland, aan de Waddenzee én naast de zeehondencrèche. Hotel Waddenweelde*** heeft diverse restaurants en een badhuis met zwembad en sauna.

Boek hier 3 dagen Groningen.

Route 3 Drente

Keigoede fietsroute - 45,8 km

Begin- en eindpunt: Uffelte

Fiets door eindeloze paarse heidevelden, langs schaapskuddes, esdoorns en eeuwenoude hunebedden. Maak de ronde af via Dwingeloo en Diever.

Hier vind je de route. >

Oernatuur

Fiets over smalle schelpenpaden én brede asfaltwegen. In het het oernatuurgebied Holtingerveld kunnen plantenliefhebbers hun hart ophalen. Bochtige klaver, knollathyrus, kleine bevernel, voorjaarszegge en gevlekte orchis, het groeit er allemaal.

Hunebedden

Wie Drenthe zegt, zegt hunebedden. Het werk van reuzen of toch overblijfselen uit de IJstijd? Het meest waarschijnlijk is dat deze enorme stenen dienst deden als grafkamers. Zeker is dat de dolmen, zoals hunebedden ook worden genoemd, de oudste monumenten van ons land zijn. Vergaap je in Diever aan de zwerfkeien die wel 20 ton kunnen wegen.

Geschiedenis op de Havelterberg

Overal in Drenthe komen natuur en historie samen. De Havelterberg is nog zo’n overblijfsel uit de IJstijd en is ontstaan door een stuwwal, veroorzaakt door glijdend ijs. Naast deze aardkundige ontstaansgeschiedenis liet ook Tweede Wereldoorlog zichtbare sporen achter in het gebied van de Havelterberg. In 1942 startte de Duitse bezetter met de aanleg van ‘Fliegerhorst Havelte’. Het vliegveld werd nooit voltooid, maar heeft het landschap onbedoeld een meerwaarde gegeven. Opvallend zijn de openluchthangars en startbanen, die zich hebben ontwikkeld tot bijzondere graslanden met orchideeën en andere bijzondere planten. De bomkraters zijn op hun beurt voortplantingsplaatsen voor amfibieën.

Hé pannenkoek!

De Zaagkoele in Dwingeloo (Brink 36) serveert pannenkoeken volgens Oudhollands recept. De specialiteit is een flens met gehaktbal, uien en saté. Ook de Noordzee pannenkoek met Hollandse garnalen, salade en cocktailsaus is een aanrader!

Biertjes in de bospub

Aan de rand van het bos van het Nationaal Park het Dwingelderveld, ligt de Bospub (Bosrand 18, Dwingeloo). Bestel een portie bitterballen met een speciaal biertje of ga voor koffie met cranberry-pecantaart. De bediening is gemoedelijk, het houten interieur knus en in de zomer is er geregeld livemuziek op het terras. Handig: de Bospub heeft oplaadplekken voor de e-bike.

Slapen in de Drentse natuur

Kom logeren in de Drentse natuur. Tussen 2 natuurparken, aan de prachtige Brink van Dwingeloo, ligt Hotel Wesseling****, een authentiek familiehotel waar iedereen zich thuisvoelt.

Boek hier 3 dagen Drenthe.

Route 4 Overijssel

Liberation Route - 60 km

Begin- en eindpunt: Deventer

Pak, in het jaar dat Nederland 75 jaar is bevrijd, de e-bike om een deel van de Liberation Route af te leggen. De tocht volgt de voetsporen van onze bevrijders vanuit Normandië, via Nederland naar Berlijn. Het Overijsselse gedeelte bestaat uit vier fietsroutes. Een daarvan is de route rond Deventer, Olst en Wijhe.

Hier vind je de route. >

Luisterplekken

Bijzonder: naast monumenten, musea en begraafplaatsen die te maken hebben met de bevrijding, zijn er op de route verschillende luisterstenen op de route. Hier vertelt een hoorspel over de indrukwekkende belevenissen van een of meerdere personen tijdens de bevrijding van Salland en Twente in 1945.

Museum de Waag

De expositie ‘Deventer in de Tweede Wereldoorlog’ vertelt over de gebeurtenissen in de stad, waaronder de bombardementen op de IJsselbruggen, het dagelijks leven onder de Duitse bezetting en het lot van de Joodse gemeenschap. De expositie is van 5 april tot en met 20 september te zien in Museum de Waag in Deventer (Brink 56).

Lunchbreak

Na de fietstocht uitpuffen kan uitstekend in Hanzestad Deventer. Op het plein de Brink is altijd wel een gezellig terras te vinden. Echt tot rust kom je bij Sync OK (Broederenstraat 29), een groene oase met biologisch eten. Jackies (Grote Poot 19) is favoriet bij menig Deventenaar. Schuif hier aan voor steak tartaar, sushi of een hamburger. De eigenaren hebben ook een lunchrestaurant No.11 (Grote Poot 11), met dezelfde gezelligheid en gerechten met een Aziatisch tintje.

Sallandse gezelligheid

Op zo’n 20 km van Deventer ligt Raalte. Check in bij Hotel De Zwaan*** midden in het gezellige centrum, de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in de Sallandse natuur.

Boek hier 3 dagen Overijssel.

Route 5 Gelderland

De grandeur van de Veluwe - 53,3 km

Begin- en eindpunt: Oosterbeek

Kastelen, landgoederen, statige panden en bossen, heidevelden, beken en stuifzandgebieden wisselen elkaar af in deze landelijke streek. Je fietst via Arnhem, Ede en Renkum naar Oosterbeek over de Ginkelse heide.

Hier vind je de route. >

Dieren spotten op het landgoed

Ooit stond op de stuwwal van Landgoed Oorsprong in Oosterbeek een suikerfabriek en daarna een landhuis. Dat is tijdens de slag om Arnhem in 1944 verloren gegaan. De contouren van het huis zijn nog wel in het landschap te zien. Nu wonen er reeën, hazen en konijnen. Ook de vos brengt hier, onder de rook van de stad, ieder jaar zijn jongen groot. Kijk ook uit naar de ijsvogel. En met een beetje geluk zijn in de holtes van de eiken en beuken langs de Italiaanseweg broedende bosuilen, holenduiven en spechten te spotten.

Kasteel Doorwerth

Laat een kind een kasteel tekenen en het resultaat is waarschijnlijk een statig, middeleeuws pand zoals Kasteel Doorwerth (Fonteinallee 2b, Doorwerth). Rondom het slot ligt water, dat in vroeger tijden voor bescherming zorgde. In de ochtend, als de dauw nog op het water en tussen de bomen hangt en de schapen rustig grazen, zijn de torens en bruggen extra sprookjesachtig. Streekproducten en souvenirs kopen? In de kasteelwinkel worden lokaal gemalen meel en schijfjes snoeihout van de eeuwenoude acacia in de kasteeltuin verkocht. In de biologische zeep worden kruiden uit de tuin verwerkt.

Oplaadpunt

Restaurant Planken Wambuis (Verlengde Arnhemseweg 146, Ede), een bijna honderd jaar oude herberg, heeft een fijn beschut bosterras. Binnen wegzakken in een van de leren stoelen bij de open haard kan natuurlijk ook. Specialiteit van het huis is wild. Denk Veluwse boerderij-eend met een saus van muskaatwijn of hertenbiefstuk met een saus van gin en jeneverbes. De e-bike opladen kan hier voor de deur.

Luxe logeren op de Veluwe

Hotel de Bilderberg**** ligt in een bosrijke omgeving, op steenworp afstand van de gezellige winkelstad Arnhem. Het statige hotel heeft twee restaurants, een zwembad met sauna en Turks stoombad.

Boek hier 3 dagen Gelderland.

Route 6 Utrecht

Go East, drink wine - 39 km

Begin- en eindpunt: Utrecht

Na een kwartier fietsen heb je de hectiek van de provinciehoofdstad achter je gelaten en sta je – met een beetje geluk – oog in oog met reeën, eekhoorns, een vos of das op de Utrechtse heuvelrug. Deze route voor wijnliefhebbers gaat langs een wijngaard, maar ook langs kastelen en moestuinen.

Hier vind je de route. >

Wijn proeven

In de oude ommuurde moestuin van buitenplaats Hoog Beek & Royen in Zeist (Driebergseweg 1) worden sinds een aantal jaar 2 soorten druiven gekweekt, de Johanniter en de Souvignier Gris. Die leveren kwaliteitswijn op, de wijngaardeniers ontvingen al diverse prijzen. Een rondleiding met uitleg over de druiventeelt en wijnbouw of de cultuurhistorische achtergrond van het terrein is mogelijk op afspraak. Net als een proeverij van de biologische wijn.

Kasteel Sterkenburg

Na de wijnproeverij gaat de e-biketour al meanderend langs Kasteel Sterkenburg (Langbroekerdijk 10, Driebergen-Rijsenburg) door de bossen van Driebergen. Voor wie ingewijd wil worden in de geschiedenis van het kasteel en de voormalige bewoners is er elke zaterdag, zondag en feestdag om 14.00 uur een groepsrondleiding. Ook hier is een wijnproeverij mogelijk. Een sommelier leert de nieuwsgierige, beginnende en gevorderde wijndrinker anders naar de drank kijken.

Nog 1 glaasje dan?

Bij Boerderij Landwinkel Nieuwe Slagmaat (Marsdijk 5, Bunnik) is een wel heel bijzondere wijn te proeven: kiwiwijn. Er is een variant van gele kiwi's die aan de zoete kant is en daarom past bij een dessert, en een licht droge, frisse wijn van groene kiwi's. Nip een glaasje met uitzicht op de speelweide met kippen en geiten, dat geeft weer nieuwe energie om de fietstocht te vervolgen.

Op de Utrechtse Heuvelrug

Fletcher Hotel-Restaurant Het Witte Huis**** ligt op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij bossen, duinen en heide. Bestel in het restaurant à la carte en neem een drankje in de gezellige bar.

Boek hier 3 dagen Utrecht.

Route 7 Flevoland

Het achterland van Urk - 53,7 km

Begin- en eindpunt: Ens

In de haven zijn de mannen en vrouwen bezig met de vangst van de dag, de visnetten hangen uit om te drogen. Boven het water cirkelen meeuwen, krijsend en klaar om aan te vallen. Een mooi uitzicht over Urk? Stap dan af om de vuurtoren te beklimmen.

Hier vind je de route. >

Sliptong en dikkoek

Hoewel het meest kerkelijke dorp van Nederland sinds de drooglegging van Flevoland onderdeel is van het vaste land, leeft het eilandgevoel er nog steeds. Zo zeggen de bewoners van het vissersdorp steevast ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Visliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Restaurant De Kaap (Wijk 1 5C) heeft heerlijke sliptong, visfilet en schol op de kaart. Ook typisch Urks is dikkoek – een soort tulband met rozijnen – met spek en stroopsaus. Je eet het bij De Oude Bakkerij (Wijk 4 20) waar het bij mooi weer ook heerlijk mensen kijken is.

Schepen spotten

Vergeet niet een verrekijker mee te nemen in de rugzak of fietstas. Tuur over het water en spot schepen tijdens de tocht langs het IJsselmeer, terwijl de wind door je haren waait. Langs de kaarsrechte fietspaden staan rijen met gigantische windmolens. Het is indrukwekkend om de zoevende wieken door de lucht te horen maaien.

Schokland

Trap zeker door naar het Schokland Museum (Middelbuurt 3, Schokland), dat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. Schokland, ooit een eiland in de Zuiderzee, ligt op één van de laatste 3 woonterpen in de polder. De binnen- en buitenexpositie geven een goed beeld van de geologie en archeologie in de Noordoostpolder. Pronkstukken van het museum: prehistorische menselijke voetafdrukken van 4.000 jaar oud.

Slapen in de polder

Van der Valk Hotel Emmeloord**** ligt op 2,5 km van het centrum van Emmeloord, dichtbij Nationaal Park de Weerribben-Wieden, en op een kleine 20 autominuten vanaf Urk.

Boek hier 3 dagen Flevoland.

Route 8 Noord-Holland

De groeten uit Groet - 34,8 km

Begin- en eindpunt: Bergen aan Zee

De omgeving rondom Groet heeft on-Nederlands veel heuvels, al merk je met een e-bike weinig van de extra inspanning. De fietsroute voert door onstuimige duinen, langs strandpaviljoens en mooie uitzichtpunten.

Hier vind je de route. >

Voeten in het zand

De bekendste trekpleister van het stadje Schoorl is de klimduin, midden in het centrum. Klauter de 51 meter hoge zandberg op om van het uitzicht te genieten of blijf lekker aan de voet van de duin op een van de vele terrassen. Ook leuk: Korenmolen Kijkduin (Molenweg 13), elke zaterdag open voor publiek. Bij voldoende wind wordt er gemalen, zelf een zakje meel kopen kan ook.

Parnassiapark

Wie even genoeg gefietst heeft, kan een stukje wandelen door het Parnassiapark in Bergen aan Zee. Vooral plantenliefhebbers worden hier gelukkig van de prachtige inheemse flora. In totaal groeien er meer dan 200 planten, die in juli en augustus op hun mooist zijn.

Zee en strand

Strandpaviljoen Struin (Heereweg 407, Schoorl) ligt op een duintop. Vanaf het terras heb je uitzicht over het hele strand van Schoorl, de Hondsbossche Zeewering en het beeld van strandjutter Simon Gutker. Er is ook een oplaadpunt voor de e-bike. In Groet ligt restaurant De Bokkesprong (Heereweg 337), gevestigd in een oude stolpboerderij. Geniet hier van een uitgebreide lunch met uitzicht op het polderlandschap. Ook hier kunnen de fietsen aan de lader.

Logeren in de duinen

Fletcher Hotel-Restaurant Jan van Scorel**** ligt op het hoogste punt van de Schoorlse duinen. Het luxe, gastvrije hotel heeft een fijn restaurant én een binnenzwembad met sauna.

Boek hier 3 dagen Noord-Holland.

Route 9 Zuid-Holland

Langs bollen, duinen en landgoederen - 63 km

Begin- en eindpunt: Lisse

Fietsend langs miljoenen narcissen, tulpen en hyacinten, borrelt onmiddellijk een geluksgevoel op. Maak je klaar voor een kleurrijke fietstocht.

Hier vind je de route. >

Bollenschuren

Het fietspad slingert langs statige huizen, lanen, bossen en tuinen van de buitenplaatsen Woestduin, Vinkenduin en Leyduin. Opvallend is dat de duinen langs de kust nog altijd hoog zijn, de ‘binnenduinen’ landinwaarts zijn veelal afgegraven. De route passeert vele bollenschuren, waar meer dan honderd jaar geleden bollen van lelies, tulpen en gladiolen werden opgeslagen.

Tussen de tulpen

De vele stroken met bloemen langs de weg zijn ontzettend fotogeniek. Tússen de bloeiende tulpen staan levert helemaal prachtige plaatjes op. Stap niet op eigen houtje een veld in – daar worden de boeren niet blij van – maar boek een rondleiding bij Bloembollenkwekerij De Tulperij in Voorhout (Oude Herenweg 16B). Een bezoek aan de gezellige bloemenkas is gratis. Meer leren over de bloembollenteelt kan in Museum De Zwarte Tulp in Lisse (Heerweg 219).

Noordwijk aan Zee

Bijkomen op het strand kan uitstekend bij Branding Beach Club. Het terras is groot, dus wachten op een tafel duurt nooit lang. Is het buiten nog te fris? In de strandtent is het knus met veel planten, loungebanken en wegkruiphoekjes. Loop daarna nog even door het historische centrum van het dorp. Fans van tv-programma Chateau Meiland mogen de interieurwinkel van Montana Meiland (Hoofdstraat 71), de dochter van Martien en Erica, natuurlijk niet overslaan.

Uitwaaien in de bollenstreek

NH hotel Leeuwenhorst**** in Noordwijkerhout is een gezellig en gastvrij hotel met vele faciliteiten als squashbanen, bowlingbanen, biljart en diverse bars en restaurants.

Boek hier 3 dagen Zuid-Holland.

Route 10 Zeeland

Zilte route langs mosselen & oesters - 51,4 km

Begin- en eindpunt: Yerseke

Zelfs in het hoogseizoen, als de stranden vol liggen met toeristen, is in het gebied rond Yerseke en Goes nog rust te vinden. Fiets door een lappendeken van dijken, akkers en boomgaarden. In de lente bloeien de fruitbomen en struiken.

Hier vind je de route. >

Oosterschelde

Met de zeewind in de haren fiets je grotendeels langs de Oosterschelde, een van de grootste Nationale Parken van Nederland. In de zeearm van de Schelde leven duizenden soorten planten, vogels en zeehonden. Dit komt door het getij en de aanwezigheid van zowel zoet als zout water.

Oesters en bolussen

Laat de fiets even staan en werp een blik in de oesterputten. In deze diepe kuilen ligt al sinds 1870 steevast een voorraad oesters. De lekkernij wordt in Yerseke bijna het hele jaar door verhandeld. De oesters liggen hier omdat ze tijdens de vangst gestrest kunnen raken en dan zand happen. In de putten – inmiddels onderdeel van het Zeeuws cultureel erfgoed – komen ze weer tot rust en spugen ze het zand uit. Oesters proeven? Bij kwekerij Oesterij (Havendijk 12), aan de chaotische dijk van Yerseke, ervaar je de zilte smaak van de glibberige sensatie ongedwongen aan een picknicktafel. Wie liever een Zeeuwse bolus eet, is bij Bakkerij Den Soeten Inval in Goes (Schuithaven 15) aan het goede adres. De snack van witbrooddeeg en bruine suiker is hier zacht en plakkerig, precies zoals het hoort.

Hanzestad Goes

Al vanaf een afstandje is Goes te herkennen aan de watertoren en kerken. De Stadshaven is een plaatje. Langs het water staan statige huizen met trapgevels. Lunch op de Grote Markt (nummer 14) bij Het Postkantoor. Een trendy café in een oud postkantoor met op de kaart lekkere broodjes, soepen en gerechtjes om te delen. Of ga voor een lokaal biertje bij Slot Oostende (Singelstraat 5) dat tegenwoordig een bierbrouwerij is.

Zon, zee, Zeeland

Check in bij Strandhotel Bos & Duin**** in Oostkapelle. Het knusse familiehotel ligt vlakbij het strand, op een kwartiertje lopen van het gezellige centrum van Oostkapelle.

Boek hier 3 dagen Zeeland.

Route 11 Noord-Brabant

Dongen en Duinen route - 46,3 km

Begin- en eindpunt: Dongen

Het Brabantse landschap op deze fietsroute is woest en droog. Je fietst over zandvlakten en door de bossen bij boerengehucht Giersbergen. Buiten de gebaande paden treden mag hier gewoon. Stap af en wandel over de enorme vlakte met stuifzand.

Hier vind je de route. >

Brabantse Sahara

Natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd en dat is begrijpelijk. Het gebied op de zandrug is een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Tip: neem ook op bewolkte dagen een zonnebril mee, want al dat stuifzand waait nog weleens op.

Leerlooijerijen

Dongen dankt zijn naam aan de Donge, een laaglandbeek die je twee keer oversteekt en ook een stukje volgt. De Donge kronkelt door bos, heide en weilanden. Langs de oever staan ook oude bakstenen gebouwen, die vroeger dienst deden als leerlooierijen en schoenfabrieken. Karakteristiek zijn de ventilatieluiken waarop de huiden lagen te drogen.

Afstappen

Het Witte Kasteel in Loon op Zand (Kasteellaan 17) is de moeite waard om van de fiets te stappen. Al is het maar om je even een prinses of prins te wanen op het landgoed met oude verdedigingswallen, een kruidentuin en boomgaard met fruitbomen. Op zondag strijk je met een picknickmand vol belegde broodjes, chocolade, sap, muffins en een flesje wijn neer in de tuin. Iets minder sprookjesachtig, maar minstens zo gezellig is Auberge de Moerse Hoeve in Moer (Heibloemstraat 12). Het restaurant ligt midden in natuurgebied Huis ter Heide. Tijdens de lunch of het diner kijk je uit over grazende Schotse hooglanders.

Slapen op een landgoed

Landgoed Huize Bergen*** is gevestigd in een monumentale villa in Vught, in een prachtig park. De hotelkamers bevinden zich in één van de zeven bijgebouwen.

Boek hier 3 dagen Noord-Brabant.

Route 12 Limburg

Geul en Gulproute - 48 km

Begin- en eindpunt: Gulpen

De ideale fietsroute voor wie dol is op kastelen, want behalve heuvels, akkers, weilanden en boomgaarden, sieren chateaus en watermolens tijdens deze route het glooiende landschap.

Hier vind je de route. >

Kastelenjacht

Fiets langs de oevers van de rivieren Geul en Gulp. Stop onderweg bij Kasteel Valkenburg (Daalhemerweg 27,Valkenburg aan de Geul), een kasteelruïne uit de 11e eeuw. Dit kasteel is in 1672 voor een groot deel verwoest, maar nooit helemaal afgebroken en is inmiddels een rijksmonument. Ook Kasteel Schaloen (Oud Valkenburg 7, Schin op Geul) en Château St. Gerlach (Joseph Corneli Allee 1, Valkenburg) zijn, vanwege hun sprookjesachtige verschijningen, het afstappen waard.

Wát een uitzicht

Leuk: neem vanuit het centrum van Valkenburg de kabelbaan naar de 68 meter hoger gelegen Wilhelminatoren. Het uitzicht tijdens de rit is al spectaculair, maar eenmaal op het hoogste punt is het helemaal genieten. Nog geen zin om verder te toeren? Blijf dan nog even hangen voor een hapje en drankje op het terras met uitzicht over de stad.

Steile uitdaging

De route gaat ook door de omgeving van de ‘beruchte’ Keutenberg. Deze anderhalve kilometer lange klim is vaak een van de venijnige kuitenbijters in de wielerklassieker Amstel Gold Race. Al heb je daar op een elektrische fiets natuurlijk geen last van. Nou ja, bijna niet.

Verleidelijke vlaai

Tussen Slenaken en Epen weer toe aan een pauze? Bij Hotel Ons Krijtland (Julianastraat 44, Epen) smaakt de vlaai uitstekend. Op een lange zomeravond is het verleidelijk op het terras met uitzicht over het heuvelland tot in België, te blijven zitten met een lokaal biertje en een borrelplank.

In de Limburgse bergen

Verscholen tussen de heuvels, in het pittoreske dorpje Berg en Terblijt, naast Valkenburg ligt Berghotel Vue***. Dit gezellige hotel is een goede uitvalsbasis voor een fiets- of wandelbreak.

Boek hier 3 dagen Limburg.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Yasmine Esser. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden