Airbagsjaal voor op de elektrische fiets Beeld Getty Images
Airbagsjaal voor op de elektrische fietsBeeld Getty Images

Geen fietshelm nodig! Déze airbagsjaal is handig voor iedereen met een e-bike

Steeds meer mensen hebben een e-bike, maar daar staat tegenover dat het aantal ongelukken met de elektrische fiets stijgt. Zo’n fiets gaat dan ook behoorlijk hard.

Demi SchoenmakersGetty Images

Wellicht is de Zweedse uitvinding hövding een oplossing. Deze airbagsjaal biedt bescherming en zorgt voor een veilig gevoel op de weg.

Extreme beweging

De hövding zet je niet op je hoofd, maar draag je om je nek. Het is een soort kraag en daarin zit een airbag verwerkt. De airbag blaast op tijdens extreme beweging en wanneer hij is ingeschakeld. Het beschermt je hoofd bij een fietsongeval door het waarnemen van je bewegingspatroon.

Een kleine maar

Uit onderzoek blijkt dat het risico op een hersenschudding acht keer kleiner is met een fietsairbag. Volgens de Fietsersbond zit er wel een maar aan de airbagsjaal. In het hövding-filmpje zie je dat een fietser wordt aangereden en met zijn achterhoofd tegen de voorruit slaat. De airbag blaast zich op voordat de fietser de voorruit raakt. De testen zijn uitgevoerd met auto’s die 25 kilometer per uur reden. Bij die snelheid biedt de airbagsjaal inderdaad bescherming. Maar juist bij hogere snelheden loopt de fietser het meeste gevaar. Of de hövding dan ook genoeg bescherming biedt, is niet getest.

Geen helmplicht

Volgens de Fietsersbond is een helm of fietsairbag in Nederland niet per se nodig. “Fietsen is niet gevaarlijk”, zeggen ze. “We weten van landen met een helmplicht dat een helm het plezier in fietsen vermindert. Dan gaan er minder mensen fietsen en zo verlies je de gezondheidswinst van het bewegen.” Maar mocht je het zelf een fijn gevoel vinden om een helm of airbagsjaal te dragen, dan moet je dit zeker doen.

Libelle’s Marleen testte een week lang een elektrische fiets:

Bron: Hövding, Fietsersbond.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden