null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geen paniek: 6 geruststellende feiten over het coronavirus

Nu ook in Nederland het coronavirus zich verspreidt en er inmiddels 3 slachtoffers zijn gevallen, is het niet vreemd dat je je onrustig voelt. Maar in paniek raken? Dat is wel het laatste wat je moet doen. Bovendien is het ook niet nodig. 

Getty Images

Overheden bereiden zich voor op een pandemie, rampscenario's liggen klaar, Noord-Italië zit op slot en wereldwijd lijkt het nog maar over 1 ding te gaan. Heel begrijpelijk dat het coronavirus je misschien angst inboezemt. Wellicht stellen deze 6 feiten je in dat geval gerust.

Feit 1: Quarantaine werkt

In China zijn bijna 60 miljoen mensen een maand in quarantaine. Er zijn strenge regels omtrent isolatie en reizen. Daardoor is de verspreiding van het Covid-19 virus afgenomen, wat bewijst dat in quarantaine gaan werkt. In Hubei werden afgelopen donderdag voor het eerst geen nieuwe gevallen gemeten. In Wuhan is er sprake van 120 nieuwe gevallen - het laagste aantal sinds 6 weken. Als gevolg daarvan zijn de regels in veel Chinese dorpen versoepeld en gaan een hoop scholen weer open. Natuurlijk was dit een hoge prijs, maar het is bemoedigend te zien dat het werkt.

Feit 2: Het is geen pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft een pandemie als 'een wereldwijde verspreiding van een nieuwe ziekte'. Ze staan erop dat dit nu nog niet geval is, al heeft dit nieuwe virus wel die potentie. "Waarom zullen we het een pandemie noemen als we er nog controle over hebben?", zegt Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO.

Feit 3: Het virus krijgen is nog niet zo makkelijk

Gezondheidsdeskundigen verzekeren dat je het virus alleen kunt krijgen als je dicht in de buurt bent van iemand die besmet is. Slechts een heel klein percentage was al besmettelijk voordat ze symptomen vertoonden.

Het virus verspreidt zich door kleine druppeltjes in de lucht als gevolg van hoesten en niezen, of via besmette handen. Met andere woorden: zelfs in dezelfde ruimte zijn als iemand met het virus, betekent niet dat je het virus daadwerkelijk krijgt.

Feit 4: De meerderheid van de infecties zijn mild

Uit Chinees onderzoek onder 45.000 geïnfecteerden met het coronavirus, blijkt dat 81% last heeft van milde symptomen. 14% procent van de symptomen waren ernstig, slechts 5% kritiek. Op basis van de huidige data ligt het percentage mensen dat sterft aan het virus rond de 3,4%.

Feit 5: De meerderheid van de gevallen is hersteld

Van de 110.000 besmettingen wereldwijd zijn er inmiddels 62.356 hersteld. (Bekijk de actuele cijfers hier.)

Feit 6: Overheden en wetenschappers bereiden zich voor op het ergste (maar verwachten het niet)

Duizenden wetenschappers zetten wereldwijd hun kennis in om het virus te begrijpen en een vaccin te ontwikkelen. Het RIVM houdt de hele dag door scherp in de gaten welke maatregelen we in Nederland moeten nemen. En ook: welke maatregelen niet (mondkapjes hebben geen nut, hamsteren is niet nodig).

Voorlopig zal het nieuws nog beheerst worden door het virus, maar laat het nieuws niet met je aan de haal gaan.

Denk je dat je misschien het virus hebt? Doe dit dan ieder geval níet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Mama Mia. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden