null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geheugentrainers onderzocht: “Zelfs roddelen heeft meer effect”

Je geheugen trainen met leuke brain games: hoeveel effect heeft dat nu eigenlijk? Volgens hoogleraar Jaap Murre moeten we er niet te veel van verwachten.

Aan Nu.nl vertelt hoogleraar theoretische neuropsychologie Jaap Murre over de geheugenspelletjes. Ze beloven allemaal dat je met veel oefenen je geheugen en intelligentie kunt verbeteren.

Onderzoek

De onderzoeksgroep van Jaap Murre deed onderzoek naar het effect van geheugentrainers. Ze lieten een groep ouderen 6 weken lang het geheugen trainen met professionele spelletjes. Voor en na de geheugentraining deed de onderzoeksgroep tests bij de deelnemers. Hieruit bleek dat de mensen die 6 weken lang getraind hadden op sommige tests inderdaad beter scoorden. Maar er kwam ook naar voren dat de groep die nog niet had getraind, evengoed vooruit ging.

Conclusie

Jaap vertelt: "Onze conclusie was dat de training geen effect had. Die vooruitgang in beide groepen komt waarschijnlijk doordat de deelnemers het inmiddels gewend waren om getest worden, en daardoor beter scoorden. Het waren weliswaar niet steeds exact dezelfde tests, maar deelnemers wisten wel wat voor soort testvragen ze konden verwachten." Jaap benadrukt wel dat als je de spelletjes leuk vindt, je ze gewoon moet blijven doen: "Laat ik vooropstellen dat als je het leuk vindt, je er gewoon mee moet doorgaan. Je zult inderdaad zien dat je er steeds beter in wordt. Maar verwacht er verder niet te veel van."

Roddelen

Wat kun je dan wel doen om je geheugen te trainen? Bewegen, sociaal actief zijn en vrijwilligerswerk hebben een positief effect op de hersenen. "Zelfs roddelen met de buurvrouw heeft meer effect op de hersenen dan een brain trainer." voegt Jaap toe.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden