Gerstekorrels Beeld Getty Images
GerstekorrelsBeeld Getty Images

Gerstekorrels verwijderen: zo doe je dat zelf

Een gerstekorrel verwijderen, kun je ook zelf doen. Wij leggen uit hoe je dat doet en hoe die gerstekorrels eigenlijk ontstaan.

Demi SchoenmakersGetty Images

Een gerstekorrel is een kleine cyste in een haarzakje en ziet eruit als een wit of geel korreltje in of net onder de huid. Het is eigenlijk een verstopping van de talg- of zweetklieren, maar je kunt het niet vergelijken met een normale puist of mee-eter. Het gaat namelijk niet om een ontsteking, zoals bij een puist, en je kunt ze bovendien niet uitknijpen. Maar wat kun je dan wel doen om ze te verwijderen?

Hoe ontstaat een gerstekorrel?

Een gerstekorrel, ook wel milia genoemd, ontstaat wanneer een talg- of zweetklier verstopt raakt met keratine. Het is niet helemaal duidelijk waarom de keratine niet goed kan worden afgevoerd, maar het heeft waarschijnlijk niets met je huidverzorgingsproducten, voeding of leeftijd te maken. Vooral gewoon pech eigenlijk! Wat wel het risico op gerstekorrels vergroot is een droge of beschadigde huid. Hydrateer je huid daarom elke dag door dagcrème met SPF te gebruiken.

Gerstekorrels zitten meestal in het gezicht en dan met name rond de ogen, neus en wangen. Verder kun je nog op verschillende manieren last krijgen van gerstekorrels:

Zonschade

Als je veel in de zon hebt gelegen, is de kans groot dat je meer last hebt van gerstekorrels. Dit komt doordat de zon je huid uitdroogt. Bovendien hebben mensen met een zonbeschadigde huid een dikkere huid. Hierdoor raken de talg- en zweetklieren makkelijker verstopt, waardoor er eerder gerstekorrels ontstaan.

Brandwonden

In sommige gevallen kun je ook gerstekorrels krijgen nadat de huid beschadigd is geweest. Dit kan komen door verbranding of schaafwonden. De korrels ontstaan dan eigenlijk door de genezing.

Gerstekorrels Beeld Getty Images
GerstekorrelsBeeld Getty Images

Huidvernieuwing

Een gerstekorrel kan ook ontstaan wanneer een porie verstopt raakt met keratine, wat in je buitenhuid zit. Dit gebeurt meestal wanneer je je gezicht laat behandelen door middel van een peeling. Je stimuleert dan de huidvernieuwing. Tijdens de huidvernieuwing wordt continu de keratine vervangen. De kans dat op deze manier een ophoping ontstaat is groot.

Te weinig drinken

Ook wanneer je te weinig drinkt, droogt je huid uit. De kans op gerstekorrels is in dit geval groter, omdat deze korrels ontstaan bij een tekort aan vocht in de huid. Een droge huid produceert veel talg in een poging zichzelf te hydrateren, alleen kan je huid het gewoonweg niet vasthouden. Aangezien de poriën bij een droge huid zo klein zijn, ontstaat er al snel een verstopping. En dat resulteert in een gerstekorrel.

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat de exacte oorzaak voor het ontstaan van gerstekorrels onduidelijk is, kun je een aantal dingen doen om gerstekorrels te voorkomen. Zo verklein je in ieder geval de kans op gerstekorrels:

  • Zorg dat dagelijks voldoende water drinkt, het liefst anderhalf tot twee liter water
  • Verzorg je huid wekelijks met een zachte face scrub, maar pas wel goed op rond je ogen
  • Gebruik hydraterende gezichtsverzorgingsproducten, vooral rondom je ogen. Kies daarnaast voor gezichtsreinigingproducten zonder zeep om een droge huid te voorkomen
  • Draag zo min mogelijk make-up als je snel allergische reacties krijgt

Gerstekorrels verwijderen

Gerstekorrels zijn volkomen onschuldig en gaan meestal vanzelf over. Al kan dit wel al gauw máánden duren. Vind je dat het te lang duurt? Dan kun je ze door een arts of schoonheidsspecialist laten behandelen. Hij of zij verwijdert de gerstekorrel dan voorzichtig met een steriele naald.

Gerstekorrel zelf verwijderen

Ga niet zelf aan de slag met een naaldje. Hier kan namelijk te veel fout gaan. Als je bijvoorbeeld niet steriel te werk gaat, kan er een infectie ontstaan. Bovendien bestaat de kans dat je je huid beschadigt en zo een litteken veroorzaakt. Het advies is daarom altijd om een gerstekorrel door een professional te laten verwijderen. Zeker als je een gerstekorrel rond je ogen of op je ooglid hebt, is het niet slim om zelf de gerstekorrel te verwijderen.

Mocht je toch echt het heft in eigen handen willen nemen? Hou hier dan rekening mee:

  1. Was je handen goed met water en zeep.
  2. Zorg dat je met warm water en een watje je huid rondom de gerstekorrel losweekt. Laat het warme watje of washandje dus even op je huid voordat je begint.
  3. Maak de gerstekorrel en je huid rondom de gerstekorrel schoon met antibacteriële zalf of alcohol.
  4. Prik met een steriele naald de huid boven de gerstekorrel door. Je kunt vervolgens de gerstekorrel voorzichtig uitknijpen. Blijf daarna van het wondje af om infectie met bacteriën te voorkomen.

Bron: Etos, Zarqa, Gezondheidsplein

Gerstekorrels Beeld Getty Images
GerstekorrelsBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden