null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

GGD: “Als we zo door blijven gaan, is de weg terug lastig te vinden”

De Nederlandse GGD maakt zich zorgen. Het coronavirus grijpt weer sneller om zich heen. De reden? Steeds minder Nederlanders houden zich aan de corona-maatregelen en lappen onder andere de anderhalve meter-regel aan hun laars.

Online redactie LibelleGetty Images

"Als mensen zich niet aan de gedragsregels houden, dan is het dweilen met de kraan open”, waarschuwt de organisatie woensdag.

Meer besmettingen

De afgelopen weken is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus flink gestegen. Aan het begin van de maand juli werden er 'slechts' 400 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl dat er aan het eind van diezelfde maand maar liefst 2600 waren. Een zorgelijke groei, volgens de GGD. De stijgende lijn in het aantal besmettingen is voor een groot deel te wijten aan 'risicovol gedrag', meldt GGD GHOR Nederland aan RTL Nieuws.

Risicogedrag

Dit gedrag wordt voornamelijk waargenomen onder mensen onder de 40 jaar. Voornamelijk feestgangers, mensen die huisfeestjes met 20 man geven en familiaire bijeenkomsten zoals begrafenissen lijken de grootste oorzaak van de besmettingen te zijn. "Thuis een feestje met 20 man in de woonkamer waarbij je elkaar knuffelt en geen 1,5 meter afstand houdt, dat kan gewoon niet. Maar het lijkt alsof sommige mensen denken dat dat wel weer kan", aldus de GGD.

Weigering contactonderzoek

Besmette mensen weigeren ook steeds vaker mee te doen aan een contactonderzoek. Dit loopt uiteen van het weigeren om in quarantaine te gaan, tot het niet willen benoemen van contacten tijdens het onderzoek. En deze onwil baart zorgen. "Als mensen zich niet aan de gedragsregels van de overheid (blijven) houden, belemmert dit GGD’en in hun werk en is het onmogelijk om verder verspreiding van het coronavirus te voorkomen”, waarschuwt de GGD dan ook op haar website.

Wil je zelf een mondkapje maken? Onderstaande video legt je uit hoe je dit heel gemakkelijk kunt doen.

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Telegaaf. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden