null Beeld

Goed nieuws: de kans om dementie te krijgen wordt steeds kleiner

Uit belangrijke, grootschalige onderzoeken over dementie is positief nieuws gekomen. Steeds minder mensen krijgen het, en de kans het te krijgen is de afgelopen tien jaar flink gedaald.

Tara Stokdijk

Er werden zeven grote bevolkingsonderzoeken gehouden in Europa en de Verenigde Staten. Hier werkte ook het Erasmus MC aan mee. Zo'n 50.000 65-plussers namen aan het onderzoek deel.

Daling dementie

De kans op het krijgen van dementie is in de afgelopen tien jaar met 13% gedaald. Iemand die nu zeventig is, heeft dus 13% minder kans om in de komende vijf jaar dementie te krijgen, dan wie in 2010 zeventig jaar was. Een heel positief resultaat waarvan je zou kunnen zeggen dat deze in de lijn der verwachting lag. De twee decennia daarvoor nam de kans namelijk met ongeveer hetzelfde percentage af.

Factoren

Deze daling heeft alles te maken met de gezondere levensstijl die we steeds meer hebben. Nieuw onderzoek toont aan dat 40% van het risico op dementie wordt bepaald door beïnvloedbare factoren. Denk aan niet roken, goede sociale contacten, fysiek actief zijn, lage bloeddruk en gezond gewicht. Uit het nieuwe onderzoek is gebleken dat ook excessief alcoholgebruik, traumatisch hersenletsel en luchtverontreiniging factoren zijn die de kans erop vergroten.

Toenemend aantal patiënten

Het aantal patiënten zal helaas niet dalen. Door de vergrijzing groeit dit aantal juist. Er wordt zelfs verwacht dat het aantal mensen met dementie in 2050 zal zijn verdubbeld. Op dit moment heeft zo'n 280.000 Nederlanders het, waarvan 70% Alzheimer.

De 38-jarige Jetske weet dat ze over 10 tot 15 jaar Alzheimer krijgt. Zij draagt namelijk het zogenoemde alzheimergen en weet daarom dat ze op jonge leeftijd al de ziekte gaat krijgen. Met Libelle sprak zij over deze ziekte.

Dokter Rutger: hoe herken je het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Neurology, de Volkskrant. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden