null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed nieuws: derde coronagolf waarschijnlijk sneller voorbij dan voorspeld

Goed nieuws voor iedereen die inmiddels helemaal lockdown-moe is. Bronnen rond het Outbreak Management Team (OMT) bevestigen aan het Ad dat de derde coronagolf waarschijnlijk korter duurt dan gevreesd werd.

Renée MulckhuijseGetty Images

Doordat de derde coronagolf minder hevig blijkt dan voorspeld, piekt de drukte op de intensive care volgens een nieuwe voorspelling half april.

Derde coronagolf korter dan verwacht

Jaap van Dissel voorspelde op 24 maart nog dat de piek een halve maand láter op zijn hoogtepunt zou zijn. Hij ging er eerder nog vanuit dat de derde coronagolf tot begin mei zou aanhouden. De ziekenhuizen zouden onder druk komen te staan, omdat het aantal bezetten ic-bedden op 1.300 werd beraamd.

Een nieuwe prognose is enkele dagen geleden opgemaakt en dat ziet er vooralsnog gunstiger uit. De verwachting is dat de derde golf dus half april het hoogtepunt bereikt, waarop naar schatting 800 ic-bedden bezet worden gehouden door coronapatiënten. Het RIVM wil deze cijfers nog niet bevestigen aan het Ad. De krant verwacht dat Jaap van Dissel aankomende week een nieuwe briefing aan de Tweede Kamer houdt. Een woordvoerder van het RIVM zegt dat de prognoses voortdurend veranderen.

Lees ook:

Amerikaanse RIVM bewijst dat je na vaccinatie het coronavirus niet meer kunt overdragen

730 coronapatiënten op de ic

Op dit moment zijn er 730 coronapatiënten opgenomen op de intensive care. Het ziet er vooralsnog niet vanuit dat we binnenkort spreken over 'code zwart', wat inhoudt dat er niet voor alle patiënten een bed op de intensive care beschikbaar is. Sinds vrijdag daalt het aantal coronabesmettingen licht. Tussen zaterdag- en zondagochtend gaat het om 6918 nieuwe coronagevallen. Het gemiddelde van afgelopen week lag op 7137 besmettingen per dag.

Allergisch voor de pollen van bomen? Grote kans dat je nu al loopt te snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat de klachten door het coronavirus komen? De klachten van hooikoorts lijken namelijk verdacht veel op de verkoudheidsklachten van COVID-19. Denk aan een neusverkoudheid, kriebelhoest en niesbuien. Dokter Rutger legt uit hoe je het verschil kunt herkennen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden