null Beeld

Goed nieuws: saunabezoek kan de kans op beroertes verkleinen

Het is geen geheim dat een saunabezoek allerlei voordelen met zich meebrengt. Ontspanning en een gereinigde huid, bijvoorbeeld. Nieuw onderzoek toont aan dat het de kans op beroertes ook flink kan verminderen.

Anne-Flore Muller

Het wetenschappelijk onderzoek komt uit Scandinavië. Finland om precies te zijn. Dit land staat bekend om de sauna's, en toont met dit onderzoek aan dat het niet zomaar predikt voor een geregeld saunabezoek.

Verminderde kans op beroertes

Het Finse onderzoek is gepubliceerd op Neurology, een Amerikaanse website waarop allerlei studies te lezen zijn. De cijfers laten zien dat mensen die 4 tot 7 keer per week in de sauna zitten, daarmee 60% minder kans op een beroerte hebben dan mensen die nauwelijks naar de sauna gaan.

Langdurige studie

Het onderzoek is niet zomaar tot stand gekomen. Het kostte 15 jaar en werd gehouden onder 1.628 mensen van 63 jaar of ouder. Aan de start van de langdurige studie moesten de participanten allerlei vragenlijsten invullen over hun gezondheid, alcoholgebruik en lichamelijke beweging. Van hen kregen 155 een beroerte gedurende de 15 jaar.

Nieuwe inzichten

Toen er gekeken werd naar hoe vaak de Finse deelnemers naar de sauna gingen, bleken de mensen die dit 4 tot 7 keer per week deden aanzienlijk minder beroertes te hebben gehad. Onderzoeker Setor K. Kunutsor vertelt: "Eerdere studies toonden al aan dat regelmatig naar de sauna gaan het risico op dementie en cardiovasculaire ziektes vermindert, maar er was nooit eerder onderzoek verricht naar een link met beroertes."

Meer onderzoek

Kunutsor vervolgt: "Waar we vooral naar de sauna gaan om te ontspannen, blijkt nu dat het ook enorme voordelen heeft voor onze vasculaire gezondheid." Toch benadrukt hij dat er meer onderzoek nodig is. "Niet alleen om onze bevindingen te bevestigen, maar ook om ze te verklaren."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Goed Gevoel, Neurology. Beeld: ANP Foto

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden