null Beeld

Granola: zo maak je het zelf!

Wil je een hip ontbijt? Dan eet je yoghurt of havermoutpap met granola. Natuurlijk kun je granola kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hierbij het recept voor granola met kokosnoot en mango. Lekker!

Richt Kooistra

Als je deze heerlijke granola wilt maken, moet je wel de tijd hebben. De bereidingstijd is namelijk zo'n 1,5 uur + 80 tot 90 minuten. Daarna moet de granola nog zo'n 30 minuten rusten. Als je geen mango door je granola wilt, dan is de bereidingstijd aanzienlijk korter. Voor dit recept gebruiken we een kleine bakplaat.

Wat heb je nodig?

- 1 rijpe mango (niet te zacht)

- 35 g paranoten

- 35 g cashewnoten

- 200 g grove havermout

- 35 g hele sesamzaadjes

- 40 g geraspte kokosnoot

- 40 g zonnebloempitten

- 35 g rijstebloem

- 1/4 tl zout

- 7 cl kokos- of zonnebloemolie

- 20 g rietsuiker

- 150 g vloeibare honing

- 1 tl vanille-extract

Zo maak je het!

Gedroogde mango

Verwarm de oven voor op 90 graden. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van circa 1/2 centimeter. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de plakken elkaar niet overlappen of raken. Bak ze circa 45 minuten in de oven. Draai de plakken om en bak ze nog eens 45 minuten. Laat ze afkoelen en leg ze in laagjes in een luchtdichte doos. Leg tussen elke laag een stukje bakpapier, zodat ze niet aan elkaar plakken.

Granola

Verwarm de oven voor op 150 graden. Hak de noten grof. Meng ze met de havermout, de sesamzaadjes, de kokosnoot, de zonnebloempitten, de rijstebloem en het zout in een grote kom. Verhit de kokos- of zonnebloemolie, de rietsuiker, de honing en het vanille-extract onder voortdurend roeren in een grote pan op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur als het mengsel begint te koken. Giet het mengsel over de droge ingrediënten en roer goed met een spatel. Als alles goed is gemengd, spreid je het mengsel in een laag van circa 1,5 cm dik uit en met bakpapier beklede bakplaat.

Bakken

Bak de granola vervolgens circa 40 minuten in de oven en controleer regelmatig of hij niet te bruin wordt. Als de granola te bruin wordt, verlaag je de temperatuur van de oven tot 140 graden en bedek je de granola met aluminiumfolie. Als de granola te droog wordt en klontjes vormt, haal je de bakplaat uit de oven en roer je voorzichtig met een spatel door de granola. Bak de granola nog 20 tot 30 minuten. Snijd de plakken mango in stukken en voeg ze toe aan de granola. Bak nog 10 minuten in de oven. Laat de granola dan afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem in stukken breekt. Bewaar de granola in een luchtdichte doos op kamertemperatuur. Hij is dan minstens drie weken houdbaar.

Dit recept is afkomstig uit het mooie kookboek New York - recepten uit de big apple. Je kunt het boek hier bestellen voor € 24,95.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden